Θύματα του διπλωματικού πολέμου ΗΠΑ – Ρωσσίας τα McDonald’s

Μετά την επιβολή εμπάργκο στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών προϊόντων - σε απάντηση στις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις για την κρίση στην Ουκρανία - η Μόσχα κλείνει το ένα μετά το άλλο τα αμερικανικά McDonald's. 

Μέχρι σήμερα, οι αρχές της Ρωσίας έχουν προχωρήσει σε προσωρινό σφράγισμα 12 καταστημάτων της εταιρείας γρήγορου φαγητού σε όλη τη χώρα, με την δικαιολογία ότι παραβίασαν υγειονομικούς κανόνες. 

Στο τελευταίο περιστατικό, την Τετάρτη, η ρωσική δικαιοσύνη ζήτησε να κλείσουν για διάστημα 90 ημερών 4 εστιατόρια, τα δύο με συμβολική σημασία: το ένα είναι το πρώτο που άνοιξε στη Σοβιετική Ένωση το 1990 και το άλλο βρίσκεται δίπλα στο Κρεμλίνο. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κλειστά είναι και δύο καταστήματα στο Σότσι, την πόλη που διοργάνωσε του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2014, στους οποίους η McDonald’s ήταν επίσημος χορηγός. 

«Οι αποφάσεις αυτές είναι αβάσιμες, το δικαστήριο επέβαλε τις πιο αυστηρές ποινές χωρίς καμία δικαιολογία», κατήγγειλε ένας από τους δικηγόρους της εταιρείας, ο Μαξίμ Τιταρένκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι η McDonald’s θα ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με την εταιρία, τουλάχιστον 100 καταστήματά βρίσκονται υπό ενδελεχείς ελέγχους, από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές, οι οποίες αρνούνται κατηγορηματικά ότι πίσω από τις έρευνες κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και υποστηρίζουν ότι τα εστιατόρια ΄σφραγίζονται προσωρινά για λόγους δημόσιας υγιεινής.