Πορτοκάλι συναγερμός στη Βρετανία για τρομοκρατικό χτύπημα

Το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σήμερα από "σημαντικό" σε "σοβαρό"- μία βαθμίδα πριν από το υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα συναγερμού στη Βρετανία - όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Εσωτερικών , Τερέζα Μέη.

Το νέο επίπεδο συναγερμού σημαίνει ότι μια επίθεση είναι "πολύ πιθανή", αν και δεν υπάρχουν σημάδια που να υποδηλώνουν ότι μια επίθεση είναι "επικείμενη". 

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα υπουργό, το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξαιτίας των γεγονότων στο Ιράκ και τη Συρία. "Η αύξηση του επιπέδου απειλής σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, όπου οι τρομοκρατικές ομάδες σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον της Δύσης" δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέη.

Σε ορισμένα από αυτά τα σχέδια εμπλέκονται πιθανόν ξένοι μαχητές που έχουν επισκεφθεί αυτήν την περιοχή, προερχόμενοι από τη Βρετανία και τη Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις» υπογράμμισε η Μέι σε ένα δελτίο Τύπου. 

 Το Ισλαμικό Κράτος είναι η «σοβαρότερη απειλή που έχουμε γνωρίσει ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα των επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 και πιο πρόσφατα της «βάρβαρης δολοφονίας» του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι.        

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΙΚ, ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να θεσπίσει νέες προτάσεις νόμων, που θα δυσκολεύουν τους Βρετανούς υπηκόους να ταξιδεύουν στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών εξτρεμιστών και θα διευκολύνουν την κατάσχεση διαβατηρίων ή ακόμη και την αφαίρεση της υπηκοότητας.                          

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, περισσότεροι από 500 Βρετανοί έχουν φύγει για τη Συρία ή το Ιράκ τα τελευταία χρόνια και η Σκότλαντ Γιαρντ απηύθυνε την Τρίτη μια έκκληση στους πολίτες να τη βοηθήσουν να εντοπίσει «δυνητικούς τρομοκράτες».

Διαβάστε σχετικά: Περισσότεροι από 20.000 δυτικοί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους

«Είμαστε αντιμέτωποι στη Βρετανία με μια πραγματική και σοβαρή απειλή που συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία. Καλώ τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να καταγγέλλουν κάθε ύποπτη ενέργεια στην αστυνομία» επέμεινε η υπουργός.   

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές ενέργειες, γιατί επί του παρόντος οι υπηρεσίες, όπως το FBI, δεν έχουν υπόψη τους κάποια "συγκεκριμένη, αξιόπιστη απειλή" που να προέρχεται από τρομοκράτες του Ισλαμικού Μετώπου.