Επίθεση Ρώσων στρατιωτών στο έδαφός της καταγγέλλει η Ουκρανία

Εισβολή ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στο έδαφός της καταγγέλλει η Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στους φιλορώσους αντάρτες που επιχειρούν να καταλάβουν πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, αν και η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Τοπικές πηγές αναφέρουν πως αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από Ρώσους στρατιώτες, εισήλθαν στην πόλη Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία και κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα, ενώ βομβαρδισμοί με όλμους στοίχισαν τη ζωή 11 αμάχων το τελευταίο 24ωρο στο φιλορωσικό προπύργιο του Ντονέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία.

"Υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός στο Νοβοαζόφσκ που έφθασε πριν από δύο ημέρες περνώντας τα σύνορα από τη Ρωσία", δήλωσε τηλεφωνικά προς το Reuters μαχητής φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής, του αποκαλούμενου τάγματος Αζόφ που υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό. "Ο εξοπλισμός φέρει τις σημαίες των ανταρτών της DNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ), αλλά είναι τακτικές ρωσικές δυνάμεις", πρόσθεσε ο μαχητής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Σε χωριστή επικοινωνία, ένας κάτοικος της πόλης αυτής στην Αζοφική Θάλασσα δήλωσε: "Οι αρχές στην πόλη είναι της DNR. Άρματα μάχης μετακινούνται προς τα εδώ και είναι στον αυτοκινητόδρομο, αλλά δεν γίνονται μάχες στην πόλη".

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για "άμεση εμπλοκή της" στις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και του τακτικού ουκρανικού στρατού στην ανατολική χώρα.

"Αυξανόμενος αριθμός ρωσικών δυνάμεων εμπλέκεται άμεσα στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος", έγραψε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας ότι η Μόσχα "στο εξής εμπλέκεται άμεσα στις συγκρούσεις" και έχει στείλει "το πιο σύγχρονο σύστημά της αντιαεροπορικής άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει το Pantsir-S1" στην ανατολική Ουκρανία.