Κατηγορούμενη αλλά αρνείται να παραιτηθεί η Λαγκάρντ

Αρνείται να παραιτηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ από τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ και απορρίπτει την υπόθεση απάτης στην οποία φέρεται να είναι μπλεγμένη.

Σε επίσημη έρευνα με την κατηγορία της αμέλειας εις βάρος του γαλλικού δημοσίου τίθεται η τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας. Ο λόγος για τη διεξαγωγή της έρευνας ήταν η απόφαση της το 2008 να παραπέμψει σε -δαπανηρή- ιδιωτική διαιτησία την διένεξη τον Μπερνάρ Ταπί για την πώληση της Adidas, με την τράπεζα Credit Lyonnais.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μάιο του 2013, η Κριστίν Λαγκάρντ ετέθη, για την ίδια υπόθεση, υπό δικονομικό καθεστώς "συνεπικουρούμενου μάρτυρα", για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η "σιδηρά κυρία" του ΔΝΤ προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της πρόθεσης της γαλλικής δικαιοσύνης να επιτρέψει την έρευνα για ευθύνες και ενδεχόμενο δόλο της στην υπόθεση, με την αιτιολογία ότι "υπάρχουν μόνο ανεδαφικά επιχειρήματα".

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, τέτοιου είδους επίσημες έρευνες, πάντως, δεν οδηγούν αναγκαστικά σε δίκη, ωστόσο, εθιμικά δημιουργούν την εντύπωση του "εσφαλμένου χειρισμού", αναφέρει το Reuters.   

"Oυδέν σχόλιο" από το ΔΝΤ

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε σήμερα ότι δεν θα κάνει κανένα «περαιτέρω σχόλιο», σχετικά με την επίσημη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε εις βάρος της γενικής διευθύντριάς του.

Μέχρι σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύει τα 188 κράτη μέλη του, εκφράζει παγίως την «εμπιστοσύνη» του στο πρόσωπο και στην ικανότητα της Λαγκάρντ να ασκεί «αποτελεσματικά τα καθήκοντά της» παρά την έρευνα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται. 

«Η γενική διευθύντρια έχει ήδη κάνει δηλώσεις για αυτήν την υπόθεση. Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει προς την Ουάσιγκτον και θα ενημερώσει, προφανώς, το διοικητικό συμβούλιο (του ΔΝΤ), όσο το δυνατόν συντομότερα. Μέχρι τότε, δεν έχουμε κανένα επιπλέον σχόλιο» » δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.