Γερμανία: Ναι στο εξοπλισμό των Κούρδων του Ιράκ – Όχι στο ΡΚΚ

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να προχωρήσει στην παράδοση εξοπλισμού στους Κούρδους του Ιράκ, που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel, το Βερολίνο θα παραδώσει 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, ισάριθμα κράνη, καθώς επίσης και 200 ασυρμάτους και 680 διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης στους Κούρδους του Ιράκ.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να παραδοθούν επίσης 20 ανιχνευτές μετάλλων και 30 ανιχνευτές ναρκών από τα πλεονάζοντα αποθέματα εξοπλισμού του γερμανικού στρατού, καθώς και του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Τα πρώτα αεροσκάφη που θα παραδώσουν τον εξοπλισμό αυτό μπορεί να απογειωθούν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται έναν κατάλογο που καταρτίζει ο γερμανικός στρατός.

"Η παροχή όπλων στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ (πεσμεργκά) δε συνιστά στροφή στην πολιτική εξαγωγών οπλικών συστημάτων. Επίσης, Η Γερμανία δεν μπορεί να στέκεται στο περιθώριο όταν απειλούνται θρησκευτικές μειονότητες, ", υποστήριξε η Άγκελα Μέρκελ . Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η καγκελάριος δεν απέκλεισε την εκπαίδευση Kούρδων στα γερμανικά όπλα από γερμανούς εκπαιδευτές - υπογραμμίζοντας ότι «η εκπαίδευση δεν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στο Ιράκ» - αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά την αποστολή γερμανών στρατιωτών στο Ιράκ.

 Σε συνέντευξή της προς το ARD, η Μέρκελ τόνισε ότι η απόφαση για την αποστολή όπλων ελήφθη μετά από «προσεκτική εξέταση» και «κατ΄ εξαίρεση», αποκλείοντας ταυτόχρονα την αποστολή όπλων στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το ΡΚΚ.