Ισλανδία: Έκρηξη αναβιώνει τον εφιάλτη της ηφαιστειακής τέφρας

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την εκτεταμένη απαγόρευση ευρωπαϊκών αλλά και υπερατλαντικών και αφρικανικών πτήσεων πάνω από την Ισλανδία λόγω της ηφαιστειακής τέφρας την άνοιξη του 2011 και μιας μικρότερης απαγόρευσης το 2010.

Η Ισλανδία απαγόρευσε το Σάββατο 23 Αυγούστου την αεροπορική κυκλοφορία πάνω από το μεγαλύτερο ηφαίστειο της χώρας, το Μπαρνταρμπούνγκα, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού από πορτοκαλί σε κόκκινο αφού εντόπισε μια μικρή έκρηξη, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO).

Όπως και άλλα ισλανδικά ηφαίστεια, το Μπαρνταρμπούνγκα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ισλανδία, καλύπτεται από πάγο. "Μια έκρηξη είναι σε εξέλιξη κάτω από το στρώμα του πάγου, πιθανόν μία μικρή έκρηξη που δεν κατάφερε να λιώσει το κάλυμμα του πάγου", δήλωσε ο Θίοντορ Χέρβασον, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος προειδοποιήσεων και προβλέψεων της IMO.

Σύμφωνα με την ισλανδική Αστυνομία, δεν υπήρχε γύρω στις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς (18:00, ώρα Ελλάδας) κάποια αλλαγή στην επιφάνεια στην περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη, όπου το πάχος του στρώματος ποικίλλει από τα 150 στα 400 μέτρα.

"Προς το παρόν, η έκρηξη θεωρείται μικρή", ανέφερε η διεύθυνση της ισλανδικής αστυνομίας σε μία ανακοίνωση. Ωστόσο, "δεν γνωρίζουμε αν η έκρηξη θα παραμείνει κάτω από τον παγετώνα ή όχι", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η δραστηριότητα στο Μπαρνταρμπούνγκα, το ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 2.000 μέτρα, ξεκίνησε το Σάββατο 16 Αυγούστου. Από εκείνη την ημέρα το επίπεδο συναγερμού είχε τεθεί στο πορτοκαλί, που σημαίνει "αυξημένη δραστηριότητα ή αύξηση με αυξημένη πιθανότητα έκρηξης" αλλά δεν είχε σημειωθεί έκρηξη μέχρι αυτό το Σάββατο.

Στις αρχές της εβδομάδας, περίπου 300 άνθρωποι εκκενώθηκαν από την περιοχή του ηφαιστείου. Στην περιοχή δεν μένει κανείς μόνιμος κάτοικος, όμως την επισκέπτονται τουρίστες και κυνηγοί.

Το Μπαρνταρμπούνγκα βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας, τον Βατνατζοκούλ.

Το 2010, η έκρηξη ενός άλλου ισλανδικού ηφαιστείου, του Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ , είχε προκαλέσει το μεγαλύτερο κλείσιμο εναέριου χώρου στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης. Περισσότερες από 100.000 πτήσεις είχαν ακυρωθεί σε διάστημα ενός μηνός και περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια επιβάτες είχαν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια.