Περισσότεροι από 20.000 δυτικοί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους

Το ότι το Ισλαμικό Κράτος, οι τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ, ανέθεσαν σε έναν Βρετανό υπήκοο να αποκεφαλίσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέημς Φόλευ on camera, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: στον αγώνα τους δεν είναι μόνοι. Υποστηρίζονται ακόμα και από δυτικούς που κατατάσσονται στους κόλπους τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, 400 με 500 Βρετανοί έχουν στρατολογηθεί στο Ιράκ και τη Συρία τα δύο τελευταία χρόνια.

Στη Συρία, οι τζιχαντιστές από τη Γαλλία είναι περισσότεροι από 900.Οι Βέλγοι ξεπερνούν τους 500, οι Γερμανοί τους 400 , οι Ολλανδοί τους 200 και τους 100 οι Αμερικανοί.

Συνολικά, στους κύκλους του Ισλαμικού Στρατού, βρίσκονται 20.000 ξένοι από 70 χώρες. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρίχνει τον αριθμό των ξένων μαχητών σε περίπου 12.000 τζιχαντιστές από 50 χώρες - μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένας «μικρός αριθμός Αμερικανών».   

 

Η μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση το Ισλαμικό Κράτος

Η πλειοψηφία στρατολογείται μέσω του διαδικτύου ενώ οι περισσότεροι έχουν και ξένο διαβατήριο, που σημαίνει ότι  έχουν πρόσβαση στις δυτικές χώρες.   Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει δημοσίως στο υψηλότερο επίπεδο τις ανησυχίες τους σχετικά με τους κινδύνους από τους δυτικούς τζιχαντιστές, ειδικά όταν αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

« Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομοκρατική οργάνωση ενέχει διαφορετικό κίνδυνο. Είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες » σημειώνει ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ χαρακτήρισε τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές μια απειλή που «ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε» ενώ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εκτίμησε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία.

Γενικότερα, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η πολυπλοκότητα, ο οικονομικός πλούτος και η στρατιωτική ισχύς των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αποτελούν μια σημαντική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μπορεί να ξεπεράσει την απειλή της Αλ Κάιντα.