Ποιος είναι ο Τζον, ο τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τον Τζέιμς Φόλεϊ

Στο επίκεντρο ολόκληρου του κόσμου βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο μετά τον Τζέιμς Φόλεϊ, ο άνθρωπος που προχώρησε στον αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου.

Ο μαυροντυμένος τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που μπροστά στην κάμερα έκοψε το νήμα της ζωής με του δημοσιογράφου με τον πλέον φρικτό τρόπο, έχει καθαρή βρετανική προφορά. Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε κατάσταση συνεγερμού τις βρετανικές αρχές, ενώ ακόμα και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Γουέστμίνστερ, όπου βρισκόταν με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που από χθες επεξεργάζονται σε ειδικά εργαστήρια το βίντεο, πρόκειται για βρετανό υπήκοο, επικεφαλής ομάδας τζιχαντιστών από τη Γηραιά Αλβιώνα που δρουν στο πλευρό του ISIS.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρώην κρατούμενος του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, τόνισε πως αναγνώρισε τη φωνή του μαυροντυμένου άνδρα. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο πρώην κρατούμενος, ο συγκεκριμένος άνδρας αυτοαποκαλείται «Τζον». «Πρόκειται για ένα μορφωμένο και ιδιαίτερα καλλιεργημένο άτομο που εκφράζει αδιαλείπτως την τυφλή πίστη του στο Ισλάμ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική γλωσσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ ισχυρίζεται εξετάζοντας την προφορά του «Τζον» ότι «πρόκειται σίγουρα για Βρετανό, με πιθανότερη καταγωγή από το νότο, ίσως το Έσεξ ή το Κέντ».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, υπολογίζεται πως στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους δρουν περίπου 500 Βρετανοί, ενώ σε αυτούς προστίθενται λίγοι περισσότεροι Βέλγοι και Γάλλοι.