Στις κάλπες οι Τούρκοι του εξωτερικού- Φαβορί ο Ερντογάν

Οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό - σε Ρωσία, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Λίβανο, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία και Τουρκμενιστάν - άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Οι Τούρκοι πολίτες καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να εκλέξουν άμεσα πρόεδρο. Μέχρι τώρα, τον πρόεδρο της Τουρκίας εξέλεγε η Εθνοσυνέλευση.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Είναι πολύ σημαντικό το ότι μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή παρά το γεγονός ότι δεν ζούμε στην Τουρκία» δήλωσε μια κάτοικος της Γερμανίας.

Μεγάλο φαβορί για τον προεδρικό θώκο είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο" των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, την 10η Αυγούστου, προέβλεψε σήμερα ο διευθυντής της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων ANAR Ιμπραήμ Ουσλού.

"Σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 54 - 56% στις προεδρικές εκλογές. Οι εκλογές έχουν τελειώσει για τον τουρκικό λαό", υποστήριξε ο Ουσλού.

Υποψήφιος είναι, επίσης, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο επικεφαλής του κουρδικού αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

Η διαφορά του Τούρκου πρωθυπουργού από τον κύριο αντίπαλό του φθάνει τις 17 εκατοστιαίες μονάδες και δεν αναμένεται η ψαλίδα αυτή να κλείσει πριν από τις εκλογές, εκτιμούν αναλυτές.