Ο Ολάντ στέλνει Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες

Την απόφασή του να ορίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε θέση Ευρωπαίου επιτρόπου ανακοίνωσε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πεδίο δράσης του χαρτοφυλακίου που θα ανατεθεί στον Μοσκοβισί τελεί υπό συζήτηση, λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέναντι στην ιδέα να ανατεθεί στη Γαλλία η ευθύνη για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ τερματίζει φήμες εβδομάδων. Πολιτικές προσωπικότητες είχαν υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας, μεταξύ τους η πρώην υπουργός Ελιζαμπέτ Γκιγκού, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, και η ευρωβουλευτής Περβάνς Μπερές.

Ωστόσο, αυτό δε λύνει το πρόβλημα του Γιουνκέρ, ο οποίος προσπαθεί (μάταια μέχρι στιγμής) να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προτείνουν γυναίκες ως υποψήφιες για τη συγκρότηση της ομάδας του. Μία μόνο γυναίκα έχει διοριστεί επί του παρόντος από τη διοίκηση του: η Τσέχα Βέρα Γιούροβα, φιλελεύθερη, υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης.

Έξι χώρες δεν έχουν ακόμη ορίσει επίσημα τους υποψηφίους τους: η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.