ΕΕ: Επεκτείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία – Κινδύνους βλέπει το ΔΝΤ

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ενισχύσουν τις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, προσθέτοντας στον κατάλογο 15 ακόμη πρόσωπα και 18 οντότητες που φέρονται να υποστηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή, οι 18 οντότητες είναι εννέα εταιρείες και εννέα ινστιτούτα, στις οποίες θα επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ. Τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά και ο κατάλογος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι τώρα ο κατάλογος με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ περιλαμβάνει 72 πρόσωπα, Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους, καθώς και δύο οντότητες που έχουν την έδρα τους στην Κριμαία.

Καμπανάκι από ΔΝΤ

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία πιθανόν θα έχουν "αντίκτυπο" και σε άλλες χώρες στην περιοχή, κυρίως στον τομέα του εμπορίου, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Οι κυρώσεις ίσως έχουν επιπτώσεις κυρίως στις χώρες της περιοχής που διατηρούν «πολύ ενεργούς και πολύ άμεσους» εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ιδίως στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην κεντρική Ασία, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βρετανία, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι «παράνομη» και «επιζήμια».

«Κατά την άποψή μου, οι κυρώσεις σε τομείς (της οικονομίας) της Ρωσίας μπορούν να προκαλέσουν μια νέα, σοβαρότερη φάση της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Γιακοβένκο. Είπε, επίσης, ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία εμπλέκεται στην κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία είναι «αβάσιμοι» και δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χώρα του προμήθευε όπλα σε αυτονομιστές.