Βρετανία: Ξεκίνησε η δίκη για την έκδοση τους ζεύγους Γριβέα

Το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε στο Ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ η εκδίκαση της υπόθεσης του ζεύγους Γριβέα, που εμπλέκεται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το δικαστήριο θα εξετάσει αν πρέπει να τους εκδώσει στην Ελλάδα, όπως έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα, οι ελληνικές αρχές.  

Ο δημόσιος κατήγορος, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά, στην εισήγησή του υποστήριξε πως οι κατηγορίες που τους βαραίνουν για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελούν αδικήματα και για το βρετανικό δίκαιο και έτσι θα πρέπει να εκδοθούν στην Ελλάδα.  

Η σημερινή πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε κατά πολύ στην ερμηνεία του εντάλματος, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Γριβέας και η κ. Βάτσικα διώκονται για απιστία ή για απάτη. Η υπεράσπιση υποστήριξε πως πουθενά στο κατηγορητήριο δεν φαίνεται ότι πρόκειται για απάτη.  

Κατηγορούνται για μια μορφή απιστίας που όμως δεν αποτελεί αδίκημα για το βρετανικό δίκαιο, είπε ο συνήγορος υπεράσπισης. Αυτό που ουσιαστικά ισχυρίστηκε η πλευρά Γριβέα είναι πως όταν δόθηκε το επισφαλές δάνειο στους κατηγορούμενους, αυτοί δεν προσκόμισαν κανένα ψευδές στοιχείο για την απόκτησή του. «Αν έγινε λάθος στην καταβολή του δανείου είναι θέμα που αφορά τους πιστωτές και όχι τους κατηγορούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος υπεράσπισης, Μπεν Μπράντον. 

Αυτές τις μέρες το δικαστήριο αναμένεται να κρίνει τα πορίσματα των πραγματογνώμων, για να αποφανθεί για την έκδοση ή όχι του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα.  Η δίκη θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την αγόρευση των δύο πλευρών. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν αποκλείεται η απόφαση να εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή.  

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα το Εφετείο του Λονδίνου αποφάνθηκε πως πρέπει να ακυρωθούν και επίσημα τα τέσσερα από τα πέντε εντάλματα έκδοσης της Τόνια Ηλία, η οποία εμπλέκεται στο επονομαζόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2004. Για το πέμπτο ένταλμα και για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκκρεμούν, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε νέα δικάσιμο στο εφετείο, και μάλιστα με άλλη σύνθεση. Η ακριβής ημερομηνία της δίκης θα οριστεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τόνια Ηλία, «ο αγώνας δικαίωσης μου από τα αγγλικά δικαστήρια συνεχίζεται. Ευελπιστώ ότι τελικά θα δικαιωθώ και για τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν».