Ρωσία: Αμερικανικός δορυφόρος πάνω από το αεροπλάνο όταν κατερρίφθη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αμφισβήτησε τις κατηγορίες ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα είπε πως ουκρανικά μαχητικά πετούσαν κοντά στο αεροπλάνο.  

Σύμφωνα με τον στρατηγό Αντρέι Καρταπόλοφ, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το μαχητικό αυτό ήταν ένα Σουχόι Su-25.

"Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.", δήλωσε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αμύνης.

Εξάλλου ο στρατηγός είπε ότι δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στην πορεία του Boeing και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, «εάν έχουν» τέτοιες.

Επιπλέον ανακοινώθηκε πως ένας αμερικανικός δορυφόρος βρισκόταν πάνω από το αεροπλάνο της Malaysia Airlines όταν αυτό κατερρίφθη. Οι ανακοινώσεις έγιναν από στελέχη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μετά από συνάντηση με το Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ποτέ παραδώσει πυραύλους SA-11 BUK στους αυτονομιστές, ούτε "οποιοδήποτε άλλο όπλο".

Αυτή η ανακοίνωση διαψεύδεται από το ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες που ανακοίνωσαν ότι έχουν πληροφορίες ότι οι αυτονομιστές προμηθεύτηκαν από τη Ρωσία αντιαεροπορικό σύστημα με πυραύλους SA-11 BUK και μάλιστα και με χειριστές.