Νέος πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, χριστιανοδημοκράτης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξελέγη σήμερα με σχετική πλειοψηφία,πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Ο Γιούνκερ, ο οποίος είχε ονομαστεί υποψήφιος επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν από τους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -επί συνόλου 28- την 27η Ιουνίου, εξασφάλισε 422 ψήφους υπέρ. Κατά ψήφισαν  250 ευρωβουλευτές, με 47 αποχές και 10 άκυρα, επί ενός συνόλου 729 εγκύρων ψήφων.

Ο υποψήφιος χρειαζόταν να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους.

Η εκλογή του σηματοδοτεί την τελική αντίστροφη μέτρηση για το σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και του καθορισμού των Επιτρόπων κάθε χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως ο Γιούνκερ δεν εξασφάλισε όσες ψήφους θα μπορούσε και αναμενόταν, καθώς ο «μεγάλος συνασπισμός» πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, του ΕΛΚ, των Φιλελευθέρων και των κεντρώων, διαθέτει ένα σύνολο 480 κοινοβουλευτικών. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν τουλάχιστον 60 αποσκιρτήσεις.

Στην ομιλία του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου επενδύσεων ύψους 300 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και υπέρ μιας «πιο κοινωνικής» Ευρώπης, καθώς και κινήσεων για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ είπε ακόμη στην ομιλία πως φιλοδοξία του είναι η Ευρώπη να «επανεκβιομηχανιστεί».