Ρωσία: Σάλος από ρεπορτάζ για “σταύρωση” παιδιού στο Σλαβιάνσκ

Το πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης δέχθηκε σήμερα σφοδρές επικρίσεις ότι εμπλέκεται σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μετά τη μετάδοση ενός ρεπορτάζ στο οποίο, μια γυναίκα που εμφανίζεται ως Ουκρανή πρόσφυγας, δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «σταύρωσαν» δημοσίως ένα παιδί στο Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με τη διήγηση της Ουκρανής, η οποία έδωσε το όνομα Γκαλίνα Πίσνιακ, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας «πήραν ένα μικρό αγόρι τριών ετών και, όπως το Χριστό, το σταύρωσαν σε ένα σανίδι». Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία του Σλαβιάνσκ, «μπροστά σε γυναίκες, κορίτσια και ηλικιωμένους», αφού τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν το πρώην προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών.

Μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ, οι επικρίσεις εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου ήρθαν μαζικά -ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη- καθώς το επεισόδιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία άλλη πηγή. Αντίθετα οι μαρτυρίες κατοίκων που διαψεύδουν το ρεπορτάζ έχουν αυξηθεί μετά την μετάδοσή του.

Η εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείο Εσωτερικών Νατάλια Στατίβκο κατήγγειλε «ένα χονδροειδές ψέμα» και δήλωσε ότι η Ρωσία ακολουθεί τα βήματα του (Γιόζεφ) Γκέμπελς, του υπουργού προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος.  «Όσο μεγαλύτερο και τερατώδες είναι το ψέμα, τόσο καλύτερα για τη ρωσική προπαγάνδα», πρόσθεσε η Στατίβκο.

"Αυτό ξεπερνά τα όρια του κακού. Είμαι σε κατάσταση σοκ», δήλωσε η Γκαλίνα Τιμτσένκο, πρώην διευθύντρια σύνταξης του ειδησεογραφικού ιστότοπου Lentra.ru, γνωστού για την κάλυψη της δράσης της ρωσικής αντιπολίτευσης.

«Κάτι τέτοιο αξίζει δικαστική έρευνα. Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία και αυτό που πράττουν είναι ένα πραγματικό έγκλημα», έγραψε στο ιστολόγιό του ο αντιφρονών, Αλεξέι Ναβάλνι. 

Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο Πέρβιι Κανάλ (Πρώτο Κανάλι), που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, παρουσίασε τα γεγονότα ως αληθή, χωρίς όμως να δίνει την ημερομηνία που συνέβησαν, ή να τα επιβεβαιώνει από άλλη πηγή.