Περικυκλωμένο από τανκς το Ντονέτσκ – Φεύγουν οι κάτοικοι

Μονάδα τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης του ουκρανικού στρατού έχει λάβει θέση 23 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ, τη μεγάλη πόλη της αντολικής Ουκρανίας που τελεί ακόμα υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.  

Φάλαγγα αρμάτων μάχης, φορτηγών και τεθωρακισμένων οχημάτων μήκους ενάμισι χιλιομέτρου έφθασε χθες από τη Μαριούπολη και διασκορπίσθηκε σε πολλές θέσεις γύρω από την πόλη ενώ εκσκαφείς σκάβουν οχυρώσεις στους αγρούς.

Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού ανακατέλαβαν πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως το Σλαβιάνσκ, και το Κίεβο ανακοίνωσε την εφαρμογή αποκλεισμού του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, των δύο ισχυρών προπυργίων των αυτονομιστών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει δώσει διαταγή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων ανταρτών να πραγματοποιούνται κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχουν απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Ωστόσο, ορισμένα βλήματα πυροβολικού που προέρχονταν από τον ουκρανικό στρατό έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές του Λουχάνσκ, σύμφωνα με μαρτυρίες ενώ οι κάτοικοι του Ντονετσκ αρχίζουν να εγκαταλείπουν την περικυκλωμένη από τον στρατό πόλη τους. Όσοι μένουν πίσω, μετατρέπουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε καταφύγια και προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC, Steve Rosenberg, πολλά καταστήματα και τράπεζες έχουν κλείσει καθώς έχει ξεκινήσει η εκκένωση της πόλης.