Μέχρις εσχάτων θα δώσει ο Κάμερον τη μάχη κατά Γιούνκερ

Αποφασισμένος να δώσει τη μάχη κατά του Γιούνκερ μέχρις εσχάτων, ακόμη και αν είναι ούτως ή άλλως χαμένη, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

"Θα γίνει ψηφοφορία και θα δούμε το αποτέλεσμα. Είναι όμως κρίσιμο να ξέρει ο κόσμος ότι κάνω αυτό που λέω", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο BBC.

"Υποσχέθηκα ότι θα έχουμε επαναδιαπραγμάτευση για τις εξουσίες της ΕΕ, "ότι θα έχουμε δημοψήφισμα και ότι ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει για το ευρωπαϊκό μας μέλλον...Είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς εκστρατείας για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν αλλαγές και ότι η Βρετανία θα έχει μία καλύτερη θέση στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, που βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση των ευρωφοβικών του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας), νικητή των ευρωεκλογών στη Βρετανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε τους πρωθυπουργούς που είχαν αρχικά συνταχθεί μαζί του εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πριν υπαναχωρήσουν. Στα 59 του χρόνια, ο παραδοσιακός ευρωπαίος φεντεραλιστής, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρων επικεφαλής του Eurogroup, είναι βέβαιος για τον ορισμό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη η υποψηφιότητα Γιούνκερ χαίρει της στήριξης πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα παραστούν σήμερα το πρωί στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ουκρανία και ανάλογων συμφωνιών με τον Μόλδοβα και τη Γεωργία.