Βρετανία : Προβάδισμα στους ευρωσκεπτικιστές του Φάρατζ

Το αντιευρωπαϊκό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ UKIP (Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου) εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα στις ευρωεκλογές, μπροστά από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και το Εργατικό Κόμμα. 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα για τις 10 από τις 73 έδρες της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το UKIP - που επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση -  έχει κερδίσει 4 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί από τρεις.

Το ποσοστό του UKIP αυξήθηκε περισσότερο από 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009.

Στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας του UKIP κυριάρχησε το ζήτημα της μετανάστευσης και το μήνυμα του Φάρατζ "θέλουμε πίσω τα σύνορά μας, θέλουμε πίσω τη χώρα μας", φαίνεται ότι είχε απήχηση στους Βρετανούς ψηφοφόρους.

"Το UKIP θα κερδίσει τις εκλογές, και ναι, θα είναι ένας σεισμός γιατί ποτέ έως τώρα στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής ένα κόμμα αντίστασης δεν έχει βγει νικητής στις εθνικές εκλογές", δήλωσε ο Φάρατζ από το Σάουθαμπτον.

"Δεν θέλω μόνο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλω η Ευρώπη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν το UKIP κερδίσει τις ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη φορά από το 1906 που δεν κερδίζουν μια εθνικού επιπέδου εκλογική αναμέτρηση οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί.