Γαλλία: Σάρωσε η ακροδεξιά της Λεπέν – Τρίτος ο Ολάντ

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Γαλλία συγκεντρώνοντας το ιστορικό ποσοστό του 25%, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll που μεταδόθηκαν από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.  

Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται η κεντροδεξιά  UMP με ποσοστό 21%, ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές πέφτουν στην τρίτη θέση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταγράφει σημαντική πτώση του ποσοστού του και έρχεται στην τρίτη θέση με 14%.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της γαλλικής Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

"Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος της χώρας, μετά από μια τέτοια απόρριψη;" απάντησε η ακροδεξιά ηγέτης σε ερώτηση αν ο Ολάντ θα πρέπει να διαλύσει την βουλή.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifop η αποχή ανέρχεται στο 59%, είναι δηλαδή μικρότερη απ' όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. 

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, η γαλλική ακροδεξιά εξασφαλίζει 16 έδρες στην Ευρωβουλή, από συνολικά 74 που θα έχει η Γαλλία. Έτσι, το Εθνικό Μέτωπο θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της Γαλλίας στο Στρασβούργο, και η Λεπέν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το Εθνικό Μέτωπο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παραποιεί την ψήφο των Γάλλων με τους πιο ειδεχθείς τρόπους" και κατήγγειλε "την έλλειψη ψηφοδελτίων του Εθνικού Κόμματος" ή "την ύπαρξη ψηφοδελτίων του FN που δεν αντιστοιχούσαν στην εκλογική περιφέρεια του εκλογικού κέντρου"  όπου εντοπίστηκαν σε πολλές περιοχές.    

Είναι η πρώτη φορά που το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, μπορεί να εκλέξει 25 ευρωβουλευτές – τους οκταπλάσιους από τους τρεις που κατάφερε να εκλέξει το 2009.

"Ο λαός μίλησε δυνατά και καθαρά", είπε η θριαμβεύτρια Λεπέν στους υποστηρικτές της που την επευφημούσαν στην έδρα του κόμματος, σε ένα προάστιο στα βορειοδυτικά του Παρισιού.

Οι Γάλλοι "δεν θέλουν πλέον να κυβερνώνται από εκείνους εκτός των συνόρων μας, από Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεχνοκράτες που δεν είναι αιρετοί. Θέλουν να προστατευθούν από την παγκοσμιοποίηση και να ξαναπάρουν τα ηνία της μοίρας τους", πρόσθεσε.

Η Γαλλία ήταν εκ των ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης όμως τα τελευταία χρόνια οι ψηφοφόροι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για την πολιτική της ελεύθερης αγοράς και των ανοιχτών συνόρων και το 2005 απέρριψαν με δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών δίνουν στο Εθνικό Μέτωπο ποσοστό 26%, δηλαδή υψηλότερο και απ' όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Το κόμμα έχει καταφέρει να κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της εργατικής τάξης που πιστεύουν ότι η ελίτ δεν καταλαβαίνει την αγωνία τους για την εγκληματικότητα, την παράνομη μετανάστευση, την ανεργία και το στάσιμο επίπεδο διαβίωσής τους.

"Πρόκειται για σεισμό" παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από δύο μήνες, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές, την οποία χρεώθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό.

"Αντιμετωπίζουμε κρίση εμπιστοσύνης. . . Η Ευρώπη έχει απογοητεύσει και αυτό είναι γεγονός", πρόσθεσε. Ο Βαλς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αναζωογόνηση της γαλλικής οικονομίας προχωρώντας σε φοροελαφρύνσεις.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει μόλις δύο έδρες στο κοινοβούλιο, σε σύνολο 577. Οι Σοσιαλιστές έσπευσαν πάντως να απορρίψουν την ιδέα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών καθώς, δεδομένης της αντιδημοτικότητας του Ολάντ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τις έχαναν εάν διεξάγονταν σήμερα.

Οι επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, το 2017.