Απίστευτη καταστροφή στα Βαλκάνια από τις βιβλικές πλημμύρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλης κλίμακας διεθνής επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίη, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χειρότερες πλημμύρες του αιώνα.

Όσο περνούν οι ώρες, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε Σερβία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Κροατία ανήλθε στους 39, όμως πολλοί ακόμη άνθρωποι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι, ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη πιο τραγικός. Εχθές, τα διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο γαι τουλάχιστον 50 νεκρούς

Οι αρχές της Σερβίας ανακοίνωσαν ότι από την περασμένη Τετάρτη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, 12 εκ των οποίων στην πόλη Ομπρένοβατς, μία από τις περιοχές της χώρας που επλήγη περισσότερο. Εκπρόσωπος του Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι έχουν αναφερθεί θύματα και στην πόλη Κρουπάνι, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Στην διεθνή επιχείρηση- μαζί με τον Σερβικό στρατό- συμμετέχουν ελικόπτερα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ αγνοούνται. Τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν στην πόλη Ντομπόι. Συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν πληγεί(δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού της χώρας) ενώ σήμερα έφτασε στο Σεράγεβο Ομάδα της Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βιβλικών καταστροφών.

Οι επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών και διανομής βοήθειας διεξάγονται με 10 στρατιωτικά ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,της αποστολής της ΕΕ στη χώρα (Eufor), της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Ανθρωπιστική βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης- ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα- αποστέλλεται ήδη στις πληγείσες περιοχές Σερβίας και Βοσνίας, από πολλές χώρες της EE.

Στην Κροατία, όπου επίσης οι αρχές δίνουν μάχη με τις πλημμύρες, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.