Ουκρανός πρωθυπουργός: Η Ρωσία θέλει να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο καταλαμβάνοντας την Ουκρανία "στρατιωτικά και πολιτικά". Επίσης προειδοποίησε ότι εάν ξεκινήσει σύρραξη, θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Ουκρανία: Χωρίς ανάσα η αντιτρομοκρατική επιχείρηση 

Χωρίς ανάπαυλα συνεχίζεται η "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στην Ουκρανία κατά των φιλορώσων ανταρτών στις ανατολικές περιοχές της χώρας και υπάρχουν επαρκείς στρατιωτικοί πόροι για να συνεχίσει την επίθεση 24 ώρες το 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αρσέν Αβάκοφ απέρριψε πληροφορίες ότι το Κίεβο ανέστειλε την "αντιτρομοκρατική επιχείρησή" του έπειτα από απειλές από τη Μόσχα όταν ουκρανικά στρατεύματα πλησίασαν σε οχυρά των ανταρτών. "Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται. Οι τρομοκράτες θα πρέπει να προσέχουν 24 ώρες το 24ωρο. Οι άμαχοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν" έγραψε ο υπουργός στη σελίδα του στο Facebook.

Λαβρόφ: Η προσωρινή κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για το "αιματηρό έγκλημα"

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε εκ νέου την Ουάσινγκτον ότι στρεβλώνει τη διεθνή συμφωνία για την Ουκρανία προβάλλοντας πρόσθετες απαιτήσεις έναντι της Μόσχας.

"Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη ... δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις", δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με νέους διπλωμάτες στη Μόσχα.

"Και μας υποβάλλονται απαιτήσεις -- πρώτα απ' όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα".

Παράλληλα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατήγγειλε την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία ως "αιματηρό έγκλημα" και δήλωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη επειδή οργάνωσε ένα πόλεμο εναντίον των πολιτών της.

Συνομιλίες Ουκρανίας, Σλοβακίας, Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία, η Σλοβακία και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν σήμερα στο Κίεβο τις συνομιλίες για την αντιστροφή της ροής του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ουκρανίας και της Σλοβακίας συναντήθηκαν με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ χθες στη Μπρατισλάβα, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αρχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την ΕΕ, με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι η Ουκρανία μπορεί να υπογράψει τη Δευτέρα συμφωνία που να επιτρέπει την προμήθεια έως 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Σλοβακία.