Ουκρανία: Δημοσκοπήσεις vs ψυχροπολεμικών προετοιμασιών

Την ώρα που στο Κίεβο δημοσιεύονται τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου, στο θερμό μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας μαίνεται η πολεμική ρητορική ΗΠΑ και Ρωσίας, με φόντο τα οδοφράγματα και τις καταλήψεις αυτονομιστών στο Ντόνετσκ.  

Φαβορί και την... ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου της Ουκρανίας παραμένει ο "βασιλιάς της σοκολάτας" Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές ακόμη και από τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τέσσερα ινστιτούτα με επικεφαλής το SOCIS, το 48,4% των Ουκρανών σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Ποροσένκο- ποσοστό που απέχει ελάχιστα από την απόλυτη πλειοψηφία του 50% + 1 που απαιτείται ώστε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, ο Ποροσένκο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία στη δημοσκόπηση συγκεντρώνει ποσοστό 14%.  

Στο μεταξύ, η μεταβατική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σκηνικό ανάφλεξης με δολοφονίες και στρατιωτικές προετοιμασίες στις ανατολικές περιοχές της χώρας.  Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι "απελευθέρωσε" από τους αυτονομιστές την πόλη Σβιατογκόρσκ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς να υποστούν απώλειες οι ουκρανικές δυνάμεις.

"Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης από ειδικές δυνάμεις, η πόλη απελευθερώθηκε. Επί του παρόντος στο Σβιατογκόρσκ και στα περίχωρά του περιπολούν δυνάμεις της αστυνομίας" ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ουκρανός πολιτικός που βρέθηκε νεκρός από βασανιστήρια κοντά στο Σλαβιάνσκ- και η δολοφονία του οποίου αποτέλεσαν την αφορμή για την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης κατά των αυτονομιστών- είχε δεχθεί επίθεση από εχθρικό, φιλορωσικό πλήθος.

Το γεγονός καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον τοπικό ιστότοπο gorlovka.ua. Τα πλάνα δείχνουν βίαιες σκηνές έξω από το δημαρχείο της Χολίβκα, μεταξύ του Ντόνετσκ και του Σλαβιάνσκ, και αρκετούς άνδρες να λιντσάρουν τον δημοτικό σύμβουλο Βολόντιμιρ Ρίμπακ, την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει τη σημαία της αυτονομιστικής "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" και να εισέλθει στο δημαρχείο. 

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη αυτονομιστές και Μόσχα

Με την επανέναρξη των ουκρανικών επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων εναντίον των αυτονομιστών, η Μόσχα προειδοποίησε ότι"εάν οι πολίτες μας δεχθούν επίθεση θα απαντήσουμε" και κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι ηγούνται "αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο".  

Μάλιστα, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο και την Ουάσινγκτον ότι "διαστρεβλώνουν" το περιεχόμενο της συμφωνίας της Γενεύης για την ουκρανική κρίση και κάλεσε να αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα από το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας                                

"Εάν τα νόμιμα συμφέροντά μας δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο", είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.  

Ως... επιβεβαίωση των προθέσεων της Μόσχας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξήγαγαν σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας στη νοτιοδυτική περιοχή Ροστόβ, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία

Υλικό που κατέγραψαν εικονολήπτες του Ρόιτερς απεικονίζει φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων, αυτοκινούμενων πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών και αυτοκινούμενων πυραύλων εδάφους-αέρος— να κινούνται σε σχηματισμούς σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο. 

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει μια στρατιωτικής επέμβαση ή βοήθεια στο Κίεβο. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει 600 στρατιώτες στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, για να καθησυχάσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.  

Ένας λόχος 150 ανδρών ναμένεται να φτάσει αύριο στην Πολωνία και περίπου 450 άνδρες αναμένονται τις προσεχείς ημέρες στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία για στρατιωτικές ασκήσεις τους επόμενους μήνες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι, οι ασκήσεις γίνονται επιπροσθέτως του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης που έχει ο αμερικανικός στρατός με αυτές τις χώρες και διευκρίνισε ότι αυτές προστέθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Εχθές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, στις οποίες μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων φαίνονται να βρίσκονται και να συμμετέχουν στα επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των ενόπλων που έχουμε δει στην ανατολική Ουκρανία, την Κριμαία και σε άλλες περιοχές. Αυτό είναι απλώς μια φωτογραφική απόδειξη των όσων υποστηρίζαμε" δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι.

Στις φωτογραφίες που έχει στην κατοχή του ο ΟΑΣΕ, μεταξύ άλλων φαίνεται ένας Ρώσος ο οποίος συμμετείχε στα επεισόδια στο Κράματορσκ, το Σλαβιάνσκ, αλλά και στην επιχείρηση της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008.