Εκατοντάδες νεοναζί έκαναν πάρτυ για τα γενέθλια του Χίτλερ

Μια "ιδιωτική βραδιά" προς τιμήν των γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ διοργάνωσαν περισσότεροι από 200 νεοναζί το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αλσατία, στην ανατολική Γαλλία.

Στη συγκέντρωση αυτή πήραν μέρος περισσότεροι από 200 άνθρωποι που ήρθαν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία, η οποία διοργανώθηκε σε μια δημοτική αίθουσα στο Ολτίνγκ, ένα χωριό στα σύνορα με τη Γερμανία και την Ελβετία, την οποία είχαν νοικιάσει για την περίσταση, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η βραδιά αυτή διοργανώθηκε μία ημέρα πριν την 125η επέτειο από τη γέννηση του Χίτλερ, στις 20 Απριλίου 1889.

Οι διοργανωτές είχαν λάβει την άδεια του δημάρχου αυτού του χωριού των 700 κατοίκων να νοικιάσουν τη δημοτική αίθουσα για να γιορτάσουν "κάποια γενέθλια, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις", εξήγησαν οι αστυνομικοί.

"Ο δήμαρχος του Ολτίνγκ δεν γνώριζε τον νεοναζιστικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης. Νοίκιασε την αίθουσα χωρίς να γνωρίζει τους σκοπούς των διοργανωτών", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε για τη συγκέντρωση το ίδιο βράδυ, αφού έλαβε κάποιες πρώτες πληροφορίες από τη γαλλική πλευρά τις οποίες επιβεβαίωσαν οι γερμανικές αρχές. "Όλα έγιναν γνωστά το βράδυ. Όταν φτάσαμε οι άνθρωποι είχαν ήδη μπει στην αίθουσα", ανέφερε.

Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι ήταν παρόντες "στα περίχωρα του χωριού και έξω από την αίθουσα" χωρίς να ελέγξουν την ταυτότητα των παρευρισκομένων.

"Από νομικής άποψης θα ήταν περίπλοκο να ακυρωθεί η βραδιά. Στόχος ήταν να διατηρηθεί η ηρεμία και η γαλήνη του χωριού", πρόσθεσαν.

Η εν λόγω βραδιά είχε ανακοινωθεί, κυρίως μέσω του Διαδικτύου, πολλούς μήνες νωρίτερα. Το φυλλάδιο που συνόδευε την ανακοίνωση ανέφερε ότι στη βραδιά θα παίξουν μουσική πολλά ροκ συγκροτήματα, χωρίς όμως να λέει ως την τελευταία στιγμή τον χώρο της συνάντησης και αναφέροντας απλώς μια διαδικτυακή διεύθυνση.