Ξεπαγώνει η αντιτρομοκρατική – καταρρέει η συμφωνία της Γενεύης

Εύθραυστη σαν πορσελάνη αποδείχτηκε η συμφωνία της Γενεύης για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, συμφωνία στην οποία συμμετείχαν Ρωσία, Ουκρανία αλλά και οι ΗΠΑ.

Το Κίεβο... ξεπάγωσε εκ νέου τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μετά την αποκάλυψη ότι δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από βασανιστήρια στο Σλαβιάνσκ. Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις είχαν σταματήσει μετά τη συμφωνία της Γενεύης.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα ότι "τερματίζει την εκεχειρία" του Πάσχα και περνά σε "ενεργή φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" της για να "αφανίσει" τις ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στα ανατολικά της χώρας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βιτάλι Γιαρέμα" δήλωσε πως "στο άμεσο μέλλον θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και θα δείτε αποτελέσματα".  

Μόσχα και Ουάσινγκτον διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους. Οι ΗΠΑ απείλησαν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις ενώ η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι "έριξαν 5 δισ. δολάρια στην αντιπολίτευση" τα οποία θέλησαν να "εξαργυρώσουν με αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι είχε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση της κρίσης ενώ ο Λαβρόφ είπε πως η συμφωνία της Γενεύης πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά έριξε στο Κίεβο την ευθύνη των πρωτοβουλιών, καλώντας το να τερματίσει τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, να "αφοπλίσει τις εθνικιστικές ομάδες και να απελευθέρωσει συλληφθέντες φιλορώσους".

"Επιπλέον, το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση", ανέφερε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση για πιο ομοσπονδιακό σύστημα.