Η Τουρκία σκέφτεται να φτιάξει… δικό της Internet!

Στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Τουρκία το Internet, όπως το ξέρουμε σήμερα, και να εφαρμόσει ένα δικό της εθνικό πρωτόκολλο που θα αντικαθιστά το γνωστό μας “www” από το “ttt” αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Λιουφτί Ελβάν, οι οποίες φέρονται να έγιναν κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης με δημοσιογράφους το Μεγάλο Σάββατο.

“Αντί για www, μπορεί να σχηματιστεί ένα σύστημα ttt. Η Τουρκία και άλλες χώρες μπορούν να εγκαθιδρύσουν τα δικά τους domains. Μία τέτοια κίνηση θα απομόνωνε τα διαδικτυακά συστήματα το ένα από το άλλο. Είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα”, υποστηρίζει ο Ελβάν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ελβάν ζητά ακόμα να γίνει μία διεθνής σύσκεψη για να αντιμετωπιστεί αυτό που αποκαλεί “έλλειψη ελέγχου στα κοινωνικά δίκτυα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις αρκετές περιπτώσεις επιβολής λογοκρισίας στο Διαδίκτυο σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όπως η Κίνα, κανένα κράτος δεν έχει εγκαταλείψει, ούτε και έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εγκαταλείψει, τη “σπονδυλική στήλη” του Internet, δημιουργώντας ένα εθνικής εμβέλειας εσωτερικό δίκτυο.

Πάντως, το αρμόδιο τουρκικό υπουργείο διαψεύδει το δημοσίευμα της Hurriyet.