Ρωσόφιλοι αυτονομιστές: Δεν υποχωρούμε πριν το δημοψήφισμα

Καμία πρόθεση να αποδεχθούν τους όρους της συμφωνίας για αποκλιμάκωση της κρίσης - που ανακοίνωσαν χθες στη Γενεύη οι υπ. Εξωτερικών Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ - δεν έχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές της επαρχίας του Ντόνετσκ.

Όπως δήλωσαν σε διεθνής ανταποκριτές, θα παραμείνουν στα πόστα τους μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχουν αποφασίσει για τις 11 Μαΐου, και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα οδοφράγματα γύρω από τα υπό κατάληψη κυβερνητικά κτίρια.

"Δεν μας ρώτησε κανείς. Δεν συμμετείχαμε στις συνομιλίες και δεν αναγνωρίζουμε τους όρους. Θα παραμείνουμε ενωμένοι, στη θέση μας μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και την απόσχιση της περιφέρειας του Ντόνετσκ από την Ουκρανία" είπαν οι επικεφαλείς των "εξεγερμένων".     

"Το Σλαβιάνσκ είναι περικυκλωμένο απ’ όλες τις μεριές. Υπάρχει στρατός παντού. Θα μείνουμε εδώ μέχρις εσχάτων, όπως κι εκείνοι που βρίσκονται στα οδοφράγματα. Αποφασίσαμε ότι αυτό θέλουμε και τώρα ζητάμε την ομοσπονδιοποίηση, θέλουμε δημοψήφισμα" δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.   

Η συμφωνία της Γενεύης προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων και τον τερματισμό των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων, δρόμων και πλατειών. Επίσης, προβλέπει αμνηστία για όσους αυτονομιστές παραδοθούν, εκτός και αν εμπλέκονται σε "εγκληματικές ενέργειες".   

Το Κίεβο από τη μεριά του ανακοίνωσε ότι η "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση κατά των Ρωσόφωνων αυτονομιστών- με τη συμμετοχή του στρατού- θα συνεχιστεί παρά τη συμφωνία της Γενεύης.  

"Το πόσο θα συνεχιστεί ακόμη, εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας", δήλωσε η Μαρίνα Οσταπένκο, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας.  

Γεγονός πάντως είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι Ουκρανοί στρατιώτες δείχνουν απρόθυμοι να συμβάλουν ενεργά στην καταστολή του ρωσόφιλου κινήματος και αν ανοίξουν πυρ εναντίον των συμπατριωτών τους. 

Ο προσωρινός Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, επιτέθηκε φραστικά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας, που δεν συζητήθηκε στη Γενεύη.

"Η Κριμαία είναι ουκρανικό έδαφος. Στους πολίτες του Ντονέτσκ, του Λβιβ, της Τερνόπολης και του Λουγκάνσκ έχουν κλαπεί οι περιουσίες. Είναι η δική μας Κριμαία, η δική μας Γιάλτα, η δική μας θάλασσα και η δική μας γη, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν)" είπε ο Γιατσένιουκ.