Οργανώνεται δημοψήφισμα στο Ντόνετσκ

Ως τετελεσμένο γεγονός παρουσιάζει το τοπικό κοινοβούλιο της περιφέρειας του Ντόνετσκ την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα πρότυπα της Κριμαίας στις 11 Μαΐου.  

Το κοινοβούλιο της περιφερειακής πρωτεύουσας βρίσκεται υπό κατάληψη από φιλορώσους αυτονομιστές από την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν 10 ημέρες και η περιφέρεια του Ντόνετσκ είναι η "βάση" των νέων αποσχιστικών κινημάτων στην ανατολική Ουκρανία.  

Όπως δήλωσε η περιφερειακή σύμβουλος Ιρίνα Πόποβα, στο δημοψήφισμα θα υπάρχουν μόνο δύο ερωτήματα:

1) Υποστηρίζετε τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Ντόνετσκ;

2) Σε ποιο κράτος θα πρέπει να ανήκει η Δημοκρατία του Ντόνετσκ: στην Ουκρανία ή τη Ρωσική Ομοσπονδία;

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Περιφέρειας εδρεύει σε ένα κτίριο έδρα δίπλα στην περιφερειακή διοίκηση και σχηματίζει τον κατάλογο των μελών της νέας κυβέρνησης.  

Σε διάγγελμα του τις προηγούμενες ημέρες, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι  δεν είναι αντίθετη σε ένα δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία, υπό προϋποθέσεις.

"Η ηγεσία του Κιέβου δεν τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για τον τύπο κράτους που θα πρέπει να είναι η Ουκρανία" είπε ο Τουρτσίνοφ και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα.