Εγγονός Μολότοφ: Εμείς οι Ρώσοι έχουμε Άρια καταγωγή

Σάλο σε μέρος του ρωσικού Τύπου και στο Διαδίκτυο προκάλεσε φιλοναζιστική δήλωση του βουλευτή Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ στη Δούμα, ο οποίος κάλεσε τους Ρώσους να "εκτιμήσουν την άρια καταγωγή τους". 

Ο Νικόνοφ - εγγονός του υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Βιάτσεσλαβ Μολότοφ και αρμόδιος για την Παιδεία - είπε χρακτηριστικά: "Η χώρα μας έχει μια μεγάλη ιστορία. Ένα παρακλάδι τις άριας φυλής κατέβηκε από τα Καρπάθια και εγκαταστάθηκε ειρηνικά στη μεγάλη ρωσική πεδιάδα, τη Σιβηρία. Ο λαός αυτός τράφηκε από τους πλούσιους πολιτισμούς του Βυζαντίου, της Ευρώπης, της Ασίας, συνέτριψε τον φοβερότερο εχθρό της ανθρωπότητας, τον ναζισμό, και άνοιξε τον δρόμο προς το διάστημα".  

Αυτή η δήλωση χαρακτηρίστηκε "εμπρηστική" και τα ρωσικά μέσα και μπλογκς ειρωνευθήκαν τον Νικόνοφ, σχετίζοντάς τη με τον παππού του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, είχε υπογράψει το μυστικό σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας το 1939.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Φινλανδών το Νοέμβριο του 1939, ο Μολότοφ σε ραδιοφωνικό του μήνυμα προς τον σοβιετικό λαό υποστήριξε πως η χώρα του δεν έριχνε βόμβες, αλλά "πανέρια" με τρόφιμα στους πεινασμένους Φινλανδούς.

Στην παργματικότητα, το «πανέρι» των Σοβιετικών εναντίον της Φινλανδίας ήταν μια βόμβα που περιείχε μέσα της άλλες 60 μικρές εμπρηστικές βόμβες, οι οποίες διασκορπίζονταν κατά την πτώση.

Τότε οι Φινλανδοί ονόμασαν ειρωνικά τις βόμβες αυτές "βόμβες πικ-νικ του Μολότοφ" και ως αντίδραση χρησιμοποίησαν εμπρηστικές φιάλες κατά των σοβιετικών αρμάτων, ονομάζοντές τις, επίσης ειρωνικά, "κοκτέιλ Μολότοφ".