Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ και ΕΕ συναντώνται στη Γενεύη

Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο συζήτησης την ουκρανική κρίση και την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα θα διεξαχθεί στις 17 Απριλίου στη Γενεύη, ανακοίνωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί στην Ελβετία ώστε "να συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης" της κρίσης στην Ουκρανία και να βρεθεί μια διέξοδος "μέσω της διπλωματικής οδού", αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει την Ουκρανία και να βοηθήσει το λαό της να οικοδομήσει μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα", προστίθεται στο κείμενο.

Στη Γενεύη αναμένεται να παραβρεθούν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρίι Ντεστσίτσα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τρίτη δέσμη κυρώσεων κατά επτά αξιωματούχων της Κριμαίας και της εταιρείας φυσικού αερίου που εδρεύει στη χερσόνησο, της Chernomorneftegaz.

Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να τηρήσει σκληρή στάση ενόψει των συνομιλιών στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα .

Επιπλέον, και η ομάδα των G7, που θα συνεδριάσει αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλες, προειδοποιεί τη Μόσχα με επέκταση των κυρώσεων σε περίπτωση κλιμάκωσης.