Η αυτονομιστική… νόσος Κριμαία μεταδίδεται και στην Υπερδνειστερία

Το μπαράζ των αυτονομιστικών τάσεων που φοβήθηκαν αρκετοί πολέμιοι της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία φαίνεται πως είναι πλέον γεγονός. Και μάλιστα πέρασε και τα σύνορα της Ουκρανίας. Μετά το Ντονέτσκ, ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας Εβγκένι Τσεβτσούκ κάλεσε σήμερα τις αρχές του Μόλδοβα να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησίας της φιλορωσικής περιοχής στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος.

"Έχει έρθει η ώρα να λάβετε μια απόφαση για την Υπερδνειστερία", δήλωσε ο Τσεβτσούκ, καλώντας τις αρχές του Μόλδοβα να "δράσουν με υπεύθυνο τρόπο" και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ο Τσεβτσούκ εξέφρασε την υποστήριξή του στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Μάρτιο στην Κριμαία και το οποίο οδήγησε στην προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία.

Η Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης του Μόλδοβα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Τσισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό.

Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της. Εξάλλου στην περιοχή υπάρχουν 2.500 Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλάνε αποθήκες με όπλα από την σοβιετική εποχή, παρά τη δέσμευσή της Ρωσίας το 1999 να τους αποσύρει.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας, ενώ η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί το αίτημα της Τιράσπολης να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εξάλλου ο πρόεδρος του Μόλδοβα Νικολάε Τιμόφτι έχει εκφράσει την ανησυχία ότι ενδέχεται να επαναληφθεί το σενάριο της Ουκρανίας και στη χώρα του.