Επεισόδια σε μεγάλη διαδήλωση 25000 κατά της λιτότητας στις Βρυξέλες

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, έπειτα από έκκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES).

Ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη —κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία— πήραν μέρος στη διαδήλωση με αίτημα μια πιο κοινωνική Ευρώπη. «Μέτρα λιτότητας= διαρκής φτώχεια», «Λαός, όχι κέρδος», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν.

Στο τέλος της διαδήλωσης επικράτησε ένταση και έγιναν επεισόδια, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση αντλίας νερού και δακρυγόνων για να απομακρύνουν το πλήθος από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους διαδηλωτές να απαντούν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα. 

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας των Βρυξελλών Ίλσε Φαν ντε Κίρε, εννέα διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία καθώς τραυματίστηκαν "είτε από πτώση, είτε επειδή χτυπήθηκαν από αντικείμενα". Μεταξύ αυτών είναι και μία γυναίκα που φέρει τραύμα στο κεφάλι "από μια μεγάλη πέτρα" και επρόκειτο να χειρουργηθεί.  

Άλλοι 16 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά και δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Από την πλευρά των αστυνομικών, τραυματίστηκαν μία επιθεωρήτρια της αστυνομίας που δέχτηκε μια πλάκα πεζοδρομίου στο κεφάλι και έχασε τις αισθήσεις της για μερικά λεπτά, μολονότι φορούσε κράνος και δύο άνδρες που χτυπήθηκαν από ανικτείμενα στο υπογάστριο και την κνήμη.

 Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια από το 2008 και σε 18 από τις 28 χώρες της ΕΕ οι πραγματικοί μισθοί έχουν σημειώσει πτώση, όπως επισημαίνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.