Κριμαία: Ρωσική έφοδος στο τελευταίο πλοίο με ουκρανική σημαία

Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν έφοδο σήμερα στο τελευταίο πολεμικό πλοίο στο οποίο ανεμίζει η ουκρανική σημαία στην Κριμαία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ.

Οι επιτιθέμενοι επιβιβάστηκαν στο κατάστρωμα του ναρκαλιευτικού σκάφους Τσερκάσι, στη λίμνη Ντονουζλάβ, ενώ το πλήρωμά του έχει κλειστεί στο εσωτερικό του πλοίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με έναν Ουκρανό ναυτικό, ο οποίος βρίσκεται στο πλοίο και ήλθε σε επαφή με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, οι επιτιθέμενοι έφθασαν στο σκάφος με δύο ταχύπλοα, ενώ ελικόπτερα πετούν πάνω από τη λίμνη.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χθες το μεγάλο αποβατικό Κονσταντίν Ολσάνσκι και είχαν επίσης προσπαθήσει να πάρουν το Τσερκάσι, αλλά το σκάφος ελίχθηκε έξυπνα χωρίς να σταματήσει για να μην τις αφήσει να επιβιβαστούν, δήλωσε ο ναυτικός, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Ουκράινσκα Πράβντα.

Ουκρανικά σκάφη βρίσκονται αποκλεισμένα στη λίμνη Ντονουζλάβ, καθώς ο ρωσικός στόλος έχει αποκλείσει με δικά του πλοία τη διέλευση προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αφού κατέλαβαν το πρωί της Δευτέρας μια βάση των πεζοναυτών στη Φεοντόσια, οι Ρώσοι ουσιαστικά ελέγχουν πλήρως την Κριμαία.

Και ενώ η Ρωσία προελαύνει στην Κριμαία, στο Κίεβο επικρατεί μια αίσθηση κρίσης, καθώς η διχασμένη νέα κυβέρνηση απέπεμψε τον μεταβατικό υπουργό Άμυνας για την απώλεια της Κριμαίας και υπέβαλε ένα αίτημα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι επικριτές του κατηγόρησαν τον Ιγκόρ Τενιούκ, τον υπουργό Άμυνας, για έλλειψη ηγεσίας και του επέρριψαν την ευθύνη για την αναίμακτη κατάληψη της χερσονήσου από τους Ρώσους. Ο στρατηγός Μιχαήλ Κοβάλ διορίστηκε διάδοχός του.

Ορισμένοι βουλευτές κάλεσαν και τον μεταβατικό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να παραιτηθεί, αφού χθες διέταξε 6.500 στελέχη του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού να απομακρυνθούν από την Κριμαία, όπου στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι ρωσόφωνοι. Ωστόσο, η Βουλή τον στήριξε με οριακή πλειοψηφία.

Στο μεταξύ το Κίεβο ζήτησε τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια σε πιστώσεις από το ΔΝΤ για να αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισ. δολάρια, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Σλάπακ, πριν από το υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε: Δικαστικό "νιετ" στην αναμετάδοση ρωσικών καναλιών στην Ουκρανία