Οι χώρες της Βαλτικής “φοβούνται” από τη ρωσική εισβολή στη Κριμαία

Η κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία έχει προκαλέσει στους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής - δηλαδή της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας - μεγάλη ανασφάλεια καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία φέρνει στο προσκήνιο μια άλλη χρονιά: το 1940. Τότε, η Σοβιετική Ένωση είχε εισβάλει στις τρεις αυτές χώρες, είχε οργανώσει στημένες εκλογές και οι νέες κυβερνήσεις ζήτησαν την ένταξή τους στην ΕΣΣΔ.

"Αν δείτε τι γίνεται σήμερα στην Κριμαία, αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί αντιγραφή της σταλινικής πολιτικής του 1940", λέει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Μάρκο Μίκελσον, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του εσθονικού κοινοβουλίου.

Οι τρεις αυτές χώρες γνωρίζουν ότι, αν η Μόσχα αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα είναι πολύ ευάλωτες στη ρωσική επιθετικότητα. Γιαυτό έχουν ζητήσει, με μεγαλύτερη ενεργητικότητα από ότι η υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, Η ΕΕ να επιδείξει σθεναρή στάση απέναντι στη Ρωσία.

"Πρώτα είναι η Ουκρανία, θα ακολουθήσει ο Μόλδοβας και στη συνέχεια θα έρθει η σειρά των Βαλτικών κρατών και της Πολωνίας", είπε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις στο Ταλίν, τη Ρίγα και το Βίλνιους ότι δεν θα τις αφήσουν μόνες. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ υπερδιπλασίασε την περασμένη εβδομάδα τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που σταθμεύουν στη Λιθουανία, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε στους τρεις ηγέτες την αρχή της "συλλογικής άμυνας".

Και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικές ρωσικές μειονότητες, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού τους. "Το θέμα αυτό είναι σοβαρό και η Ρωσία έχει επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος", επισημαίνει ο Ντέιβιντ Σμιθ, καθηγητής βαλτικής ιστορίας και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. "Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τις ίδιες τις ρωσικές μειονότητες. Τις χρησιμοποιεί ως πιόνια σε ένα ευρύτερο παιχνίδι".

 Στη Λετονία θα γίνουν τον Οκτώβριο βουλευτικές εκλογές και το Αρμονικό Κέντρο, το φιλορωσικό κόμμα, ερχόταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τα γεγονότα στην Κριμαία.

Η Λιθουανία έχει πολύ μικρότερη ρωσική μειονότητα, αλλά έχει ένα άλλο πρόβλημα: την ενέργεια. Όλο το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί το παίρνει από τη Ρωσία, όπως και μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας.