Κέρι προς Λαβρόφ: Μιλήστε επειγόντως με το Κίεβο

"Απευθείας συνομιλίες" και μάλιστα άμεσα ζητά να έχει η Μόσχα με το Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι από το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβροφ.

Οι δυο ομόλογοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης στο Παρίσι όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία. Τις τελευταίες ημέρες η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις απειλές για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

Μάλιστα οι δυο υπουργοί βρέθηκαν και δεύτερη φορά, το κλίμα όμως ήταν ιδιαίτερα ψυχρό και δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια πρόοδος. (τελευταία ενημέρωση 20.29)

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν το απόγευμα της Τετάρτης από το Παρίσι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσα σήμερα στο Παρίσι, αναγκάζοντάς τον να φύγει από τη Γαλλία, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ διέψευσαν την πληροφορία. (τελευταία ενημέρωση 19.11)

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πάντως πιέζουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο θέμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας καλεί τον Ρώσο ομόλογό του, Λαβρόφ, να συνομιλήσει εποικοδομητικά με τον Κέρι.

Ενώ και το Βερολίνο κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να αποφύγει ενέργειες που θα οδηγούσαν σε αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη για το θέμα της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν επιθυμεί η πολιτική ένταση να επηρεάσει την οικονομική συνεργασία με τους "παραδοσιακούς εταίρους" της Ρωσίας.