Ουκρανία: Η στιγμή που ο Γιανούκοβιτς φεύγει νύχτα με το ελικόπτερο

Ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός μετάδωσε πλάνα από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους συμβούλους να εγκαταλείπουν την νύχτα της Πέμπτης το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο.

 

Όλοι κινούνται βιαστικά και φορτώνουν γρήγορα τα πράγματα τους στο ελικόπτερο, το οποίο  φέρει το λογότυπο 'UR-CRG, ονομασία που χρησιμοποιεί η ουκρανική κυβέρνηση.

 

Ο Γιανούκοβιτς εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο και έφυγε από το Κίεβο την νύχτα της Πέμπτης, αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με την αντιπολίτευση και εκπροσώπους της ΕΕ, που προέβλεπε πρόωρες εκλογές και περιορισμό των εξουσιών του. 

 

Έκτοτε, τα ίχνη του αγνοούνται. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται ωστόσο να επιχείρησε χθες να διαφύγει στη Ρωσία αεροπορικώς αλλά εμποδίστηκε από τους συνοριακούς φρουρούς. Οι τελευταίοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι ο Γιανούκοβιτς επιχείρησε μάταια να τους δωροδοκήσει για να επιτρέψουν την αναχώρηση του αεροσκάφους του.

Δείτε ακόμα: Ουκρανία: Μέσα στο εγκαταλελειμμένο προεδρικό μέγαρο

 

Εχθές το κοινοβούλιο ψήφισε την αποπομπή του και όρισε νέο, μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Ωστόσο, ο Γιανουκόβιτς που εξελέγη το 2010 και του οποίου η θητεία λήγει το Μάρτιο του 2015, δήλωσε σε τηλεοπτικό του ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι δεν θα υπογράψει κανένα νέο νόμο, καθώς του πήραν την εξουσία με πραξικόπημα.