Σχημάτισε κυβέρνηση ο Ρέντσι

Τό'πε και το έκανε ο "σίφουνας" Ματέο Ρέντσι και, τελικά, σχημάτισε κυβέρνηση μέσα μέσα σε τρία 24ωρα από τότε που πήρε την εντολή από τον Ιταλό πρόεδρο και ξεκίνησε συνομιλίες με τα κόμματα.

 Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός που έριξε τον Ενρίκο Λέτα, παρουσίασε απόψε στον Τζόρτζο Ναπολιτάνο την νέα κυβέρνηση, η οποία θα ορκισθεί αύριο το πρωί, στις 12:30 ώρα Ελλάδας. Συνολικά οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι δεκαέξι, εκ των οποίων οι οκτώ είναι γυναίκες.

Τα πρόσωπα κλειδιά:

Η 40χρονη κεντροαριστερή Φεντερίκα Μογκερίνι, ονομάστηκε υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο διατηρεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπουργός Οικονομικών ονομάστηκε ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ως σήμερα διακεκριμένο στέλεχος του ΟΟΣΑ. Ο Παντοάν είναι επίσης επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Παλαιότερα χρημάτισε διευθυντής του ιδρύματος Italianieuropei, το οποίο είχε συστήσει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Στο υπουργείο Μεταφορών παραμένει ο Μαουρίτσιο Λούπι (Νέα Κεντροδεξιά). Υπουργός Υγείας ονομάστηκε και πάλι η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, επίσης στέλεχος της Νέας Κεντροδεξιάς.

Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Αντρέα Ορλάντο (ως σήμερα υπουργός Περιβάλλοντος), υπουργός παιδείας η Στεφάνια Τζάνινι, γραμματέας της κεντρώας Επιλογής Πολιτών, ενώ η Φεντερίκα Γκουίντι, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ιταλών Επιχειρηματιών, επελέγη για το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πρόκειται για μια «σχετικά ολιγομελή κυβέρνηση, με μεγάλη παρουσία γυναικών».

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ένας στενός συνεργάτης του Ρέντσι, ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, στέλεχος των Δημοκρατικών.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του γραμματέα της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρο της απελθούσας κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, Αντζελίνο Αλφάνο, ο 40χρονος Ρέντσι σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του Κινήματος των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο και της Λέγκας του Βορρά, το πρώην κόμμα του Μπερλουσκόνι.

Οι προτεραιότητες που θέτει το κόμμα του στον Ματέο Ρέντσι όπως διευκρίνισε είναι η τόνωση της απασχόλησης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των βιοτεχνών και των αγροτών καθώς και η θέσπιση φοροελαφρύνσεων για τους οικογενειάρχες.

Ωστόσο, πριν καν ορκιστεί πρωθυπουργός, , το 65% των Ιταλών θεωρούν ότι η πρόταση μομφής ενάντια του Λέτα έπληξε τη δημοκρατία, φέρνοντας κακά νέα από την πρώτη δημοσκόπηση για τον νέο πρωταγωνιστή της Ιταλικής πολιτικής σκηνής.