Πολωνός ΥΠΕΞ : Αν δε δεχτείτε τη συμφωνία, θα πεθάνετε!

"Καλός συμβιβασμός για την Ουκρανία. Δίνει μια ευκαιρία στην ειρήνη. Ανοίγει τον δρόμο για μεταρρυθμίσεις και για την Ευρώπη", δήλωσε μέσω του Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, λίγο πριν ολοκληρωθεί η υπογραφή της συμφωνίας από τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο το δραματικό παρασκήνιο και τις προθέσεις του Γιανούκοβιτς μέχρι την τελευταία στιγμή, αποκάλυψε η κάμερα του δικτύου ITN / ITV, που "έπιασε" τον Σικόρσκι να προειδοποιεί έναν από τους εκπροσώπων των διαδηλωτών να δεχτεί τη συμφωνία, λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας

"Αν δεν την υποστηρίξετε, θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος. Θα σας επιτεθεί ο στρατός και θα πεθάνετε όλοι", ακούγεται να λέει.

Μετα τον σάλο που προκλήθηκε από το βίντεο, ο Σικόρσκι δήλωσε επιστρέφοντας στη Βαρσοβία: "Είχαμε στοιχεία ότι στην περίπτωση μιας κατάρρευσης των συνομιλιών, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς προετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών".

"Επιπλέον, στην περίπτωση της αποτυχίας για την οποία θα επέρριπτε την ευθύνη στην αντιπολίτευση και θα ήταν πολιτικά ευκολότερο να καταφύγει στη βία. Και για αυτό ακριβώς το λόγο η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη" διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Διαβάστε εδώ τι προβλέπει η συμφωνία των έξι σημείων, που υπεγράφη ανάμεσα στον πρόεδρο, την αντιπολίτευση και την ΕΕ και πώς έγινε δεκτή από το λαό.