Ανακρίνουν τον Ουκρανό αεροπειρατή για συνδέσμους με τρομοκράτες

Για "απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας" κατηγορείται ο επίδοξος αεροπειρατής που επιχείρησε την Παρασκευή να καταλάβει ένα αεροσκάφος τουρκικής αεροπορικής εταιρείας και να το οδηγήσει στο Σότσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ειδική υπηρεσία της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός Αρτέμ Χοζλόφ, επιβάτης ενός αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Χάρκοβο στην Κωνσταντινούπολη, προσπάθησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας "Πάμε στο Σότσι!", ενώ υποστήριζε πως είχε στην κατοχή του βόμβα. Την ώρα εκείνη ήταν σε εξέλιξη η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσία των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι κυβερνήτες του αεροσκάφους κατάφεραν να το προσγειώσουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ξεγελώντας τον Ουκρανό αεροπειρατή, που πίστευε πως το σκάφος κατευθυνόταν προς το Σότσι.

Εκεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, εξουδετερώθηκε από αξιωματούχους ασφαλείας που μπήκαν κρυφά στο αεροσκάφος, ενώ μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι προηγήθηκε διαπραγμάτευση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Χοζλόφ δέχθηκε να αφήσει τους επιβάτες να φύγουν με ασφάλεια από το αεροπλάνο.

Ο Ουκρανός ανακρίνεται από την τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ώστε να εξακριβωθεί αν ο άνδρας έχει διασυνδέσεις με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Από την πλευρά της Ρωσίας, πάντως, διευκρινίστηκε πως δεν υπήρξε απειλή εναντίον της διοργάνωσης κατά την απόπειρα αεροπειρατείας, με τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Ντμίτρι Τσερνισένκο, να περιγράφει την αεροπειρατεία ως "περιστατικό με (δράστη) χούλιγκαν".

"Δε διατυπώθηκαν απειλές και γνωρίζω ότι οι ουκρανικές και οι τουρκικές αρχές έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αντιμετωπίσουν αυτό το περιστατικό με τον χούλιγκαν", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές δεν επέβαλαν ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο πάνω από το Σότσι πριν από την τελετή έναρξης.