Άγια Νύχτα: Τα πιο διάσημα κάλαντα του κόσμου

Σχεδόν 200 χρόνια πριν, το 1816, ένας ιερέας που ζούσε κοντά στην αυστριακή πόλη του Σάλτσμπουργκ, ο Joseph Mohr, έγραψε τους στίχους για χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ζήτησε από το δάσκαλο της πόλης, Franz Gruber, να ντύσει με μουσική τον ύμνο.

Έτσι δημιουργήθηκε η Άγια Νύχτα, ένας χριστουγεννιάτικος εορταστικός ύμνος τόσο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, που το 2011 ανακηρύχθηκε από την UNESCO "μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς".

Μάλιστα,  για χρόνια οι δημιουργοί του ήταν άγνωστοι και πολλοί απέδιδαν την πατρότητα του τραγουδιού σε διάσημους κλασσικούς συνθέτες όπως τον Μότσαρτ, τον Μπετόβεν τον Χάυντν ή θεωρούσαν ότι επρόκειτο για κάποιο παραδοσιακό γερμανικό νανούρισμα.

Η χειρόγραφη παρτιτούρα 

Από την παραμονή Χριστουγέννων του 1818, όταν και πρωτοτραγουδήθηκε η Άγια Νύχτα στην εκκλησία του μικρού χωριού Όμπερντορφ, μέχρι και σήμερα,  τα πιο αγαπημένα κάλαντα ακούγονται τις ημέρες των Χριστουγέννων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και τραγουδιούνται σε πολλές γλώσσες.

Τώρα, πολλές από τις περιοχές της Αυστρίας που συνδέονται με τα διάσημα κάλαντα υποδέχονται μελωδικά τους τουρίστες και το σπίτι όπου έζησε κάποτε ο Gruber, έχει μετατραπεί σε μουσείο.