Ελεύθερες οι Pussy Riot

Η 25χρονη Μαρία Αλιόκινα - μέλος του συγκροτήματος Pussy Riot που εξόργισε τον Πούτιν και καταδικάστηκε πέρυσι σε φυλάκιση - αφέθηκε ελεύθερη σήμερα το πρωί, μετά την απονομή χάριτος από το Ρώσο πρόεδρο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αμέσως μόλις αποφυλακίστηκε, η Μαρία Αλιόκινα κατήγγειλε το νόμο περί αμνηστίας ως προεδρικό "επικοινωνιακό τέχνασμα" και όχι μια ανθρωπιστική χειρονομία του Ρώσου προέδρου.

"Αν μπορούσα να επιλέξω, θα είχα αρνηθεί την αμνηστία" δήλωσε η νεαρή τραγουδίστρια και πρόσθεσε ότι στο εξής θα ασχοληθεί με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της.

Λίγες ώρες αργότερα αποφυλακίστηκε και η δεύτερη τραγουδίστρια, η 24χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, κάνοντας συγκινημένη το σήμα της νίκης. Μάλιστα, η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια φώναξε το σύνθημα "Ρωσία χωρίς Πούτιν".

Οι δύο νεαρές τραγουδίστριες και μητέρες παιδιών μικρής ηλικίας, είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση, γιατί είχαν τραγουδήσει το Φεβρουάριο του 2012 μια "πανκ προσευχή" μέσα σε εκκλησία της Μόσχας, διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του προέδρου Πούτιν.

Κανονικά, θα αποφυλακίζονταν στις αρχές Μαρτίου του 2014, αλλά απελευθερώθηκαν μετά την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου του νόμου για χορήγηση αμνηστίας.

 

Οι αποφυλακίσεις τους ακολουθούν την απελευθέρωση του πολιτικού αντίπαλου του Πούτιν, Ρώσου επιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφκι.

Χοντορκόφσκι: Με εξόρισαν από τη Ρωσία

Η χορήγηση αμνηστίας θα επιτρέψει επίσης στους 30 ακτιβιστές Greenpeace που συνελήφθησαν στην Αρκτική να απαλλαχθούν από της κατηγορίες και αν επιστρέψουν στις χώρες τους, σε μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να αποφύγει να εξοργίσει τη Δύση, εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, το Φεβρουάριο.