Στην Αλβανία η καταστροφή των χημικών της Συρίας;

Στην Αλβανία είναι πιθανό να μεταφερθούν για να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας. Η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Ήδη διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει στα Τίρανα από πολίτες που αντιτίθενται στο σενάριο αυτό.

Μιλώντας στη Φωνή Της Αμερικής, ο Τσαρλς Ντούλφερ, πρώην σύμβουλος της CIA για τα χημικά όπλα στο Ιράκ που συμμετείχε στην επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου που του Σαντάμ Χουσεϊν, είπε ότι αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με αρκετές χώρες, για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, μεταξύ των οποίων και η Αλβανία.

Όπως ξεκαθάρισε, αυτό που μεταφέρεται δεν είναι καθαυτά τα όπλα αλλά τα συστατικά που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες θέλουν σε αυτή την φάση να απομακρύνουν, το συντομότερο δυνατό από την Συρία, τα δύο συστατικά που όταν συνδυάζονται δημιουργούν το αέριο νεύρων Σαρίν, καθώς όπως είπε: "στην Συρία είναι ακόμα σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος και πρέπει τα χημικά που έχουν συγκεντρώσει οι επιθεωρητές των ΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να φύγουν άμεσα από τη χώρα".

Ο πρώην σύμβουλος της CIA ανέφερε ότι απ’ όσο γνωρίζει αυτό που έχει ζητηθεί είναι να μεταφερθούν κάπου αυτά τα χημικά συστατικά για να απενεργοποιηθούν και στην συνέχεια τα υπολείμματα τους θα μεταφερθούν σε άλλες εγκαταστάσεις όπου θα γίνει η καύση τους.