Υπέρ των μυστικών παρακολουθήσεων ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, υπερασπίστηκε σήμερα  τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών που κατηγορούνται για παρακολουθήσεις και επιτέθηκε στις διαρροές εγγράφων από τον έρικ Σνόουντεν στη Guardian, λέγοντας ότι η δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών "βοηθά τους εχθρούς". 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Κάμερον- η χώρα του οποίου κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών- δήλωσε ότι οι παρακολουθήσεις από τις  βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών " επιτρέπουν να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των Βρετανών και των πληθυσμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών". 

"Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ψυχρή προσέγγιση γι' αυτό που κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες παρά μια συναισθηματική. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που θέλουν να μας κάνουν κακό, που θέλουν να ανατινάξουν τις οικογένειές μας, που θέλουν να ακρωτηριάσουν ανθρώπους στις χώρες μας", είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα ζητήματα πληροφοριών άπτονται των εθνικών υπηρεσιών, "όχι της ΕΕ", και υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο διευθύνονται οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και επιβλέπονται από το κοινοβούλιο.

Ο ίδιος "ενέκρινε" την γαλλογερμανική πρωτοβουλία  να ζητηθεί από τις ΗΠΑ να γίνουν συνομιλίες για να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης πάνω στο θέμα της συλλογής πληροφοριών πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ντέηβιντ Κάμερον επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον Αμερικανό πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και εφημερίδες, τις οποίες δεν κατονόμασε αλλά σίγουρα εννοούσε και την Guardian, λέγοντας ότι "οι απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν θα καταστήσουν δυσκολότερο για τη Βρετανία και άλλες χώρες να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών τους".