Εντουάρ Φιλίπ: Ως άνδρας της Δεξιάς συστήνεται ο Γάλλος νέος πρωθυπουργός

Παρέλαβε από τον Μπερνάρ Καζνέβ ο οποίος τον συμβούλευσε «να γνωρίζει ποια είναι η κληρονομιά του»

Ως «άνδρας της Δεξιάς» συστήνεται και επισήμως, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ.

Σε μια ιστορική για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Γαλλίας απόφαση, ο πρόεδρος Ε. Μακρόν, αποφάσισε να διορίσει έναν πρωθυπουργό που δεν θα προέρχεται από το κόμμα του.

«Έχετε πει ότι είστε ένας άνδρας της Αριστεράς (...). Συμβαίνει κι εγώ ο ίδιος να είμαι ένας άνδρας της Δεξιάς (...). Όπως εσείς, εγώ το γνωρίζω (...) ότι το γενικό συμφέρον πρέπει να οδηγεί τις δεσμεύσεις των βουλευτών, τις δεσμεύσεις των κρατικών λειτουργών και, με κάποιον τρόπο, τις δεσμεύσεις των συμπολιτών μας» είπε ο Φιλίπ έχοντας δίπλα του τον Μπερνάρ Καζνέβ, τον προκάτοχός του.

Ο λόγος του πάντως για τον προκάτοχό του ήταν εγκωμιαστικός. «Οι έξι μήνες που μόλις ολοκληρώσατε στο να διευθύνετε το κυβερνητικό έργο στο Ματινιόν συνιστούν το αποκορύφωμα μιας εξαιρετικής πορείας σε υπουργικούς θώκους (...), από τον Μάιο του 2012. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την Ευρώπη, κατόπιν οι δημοσιονομικοί μηχανισμοί, στην καρδιά των προκλήσεων για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας (...) κατόπιν εδώ, εσείς (...) επιθυμούσατε να υπηρετήσετε το Κράτος» τόνισε ο νέος επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Καζνέβ επισήμανε στο νέο πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ την αναγκαιότητα «να γνωρίζει κανείς ποια είναι η κληρονομιά του» προτού «δείξει με αποφασιστικότητα την κατεύθυνση» που θα πάρει. «Δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Κι εάν θέλουμε με αποφασιστικότητα να δείξουμε την κατεύθυνση, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά που κληρονομούμε για τα οποία θα λογοδοτήσουμε και στα οποία θα πρέπει αναφερόμαστε πάντα εάν θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στους εαυτούς μας» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Σοσιαλιστές: Με πρωθυπουργό της Δεξιάς έχουμε ανάγκη την Αριστερά

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε σήμερα ότι μετά τον διορισμό του Φιλίπ, που προέρχεται από τους κόλπους της κεντροδεξιάς, το κοινοβούλιο έχει «ανάγκη την Αριστερά». «Τώρα είναι πλέον σαφές: με έναν πρωθυπουργό της Δεξιάς, η Εθνοσυνέλευση έχει ανάγκη την Αριστερά» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Καμπαντελίς.

Αλέν Ζιπέ: Ο Εντουάρ είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος

O δήμαρχος του Μπορντό Αλέν Ζιπέ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι ο Εντουάρ Φιλίπ, «ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος», διαθέτει «όλα τα προσόντα» για να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τους υποψηφίους της Δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο Εντουάρ Φιλίπ, ένας φίλος, είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος. Είναι ένας δήμαρχος ο οποίος χαίρει εκτίμησης μεταξύ των πολιτών της πόλης του, την οποία οδήγησε σε σημαντική ανάπτυξη, ακολουθώντας τα βήματα του Αντουάν Ριφνάκ. Είναι επίσης ένας βουλευτής που γνωρίζει εξαιρετικά τα "γρανάζια" της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας. Επομένως, πιστεύω ότι διαθέτει όλα τα προσόντα ώστε να αναλάβει τα δύσκολα καθήκοντα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του εμπιστεύεται», ανέφερε ο Ζιπέ σε μια σύντομη ανακοίνωση στον Τύπο από την πόλη του.

«Του εύχομαι προφανώς καλή τύχη», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αυτό δείχνει ότι εισερχόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια νέα ακολουθία στην πολιτική ζωή με τη προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, θα υποστηρίξω, όμως το έχω ήδη πει επανειλημμένως, τους υποψηφίους που έχουν οριστεί από τη συμμαχία του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και της "Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων" (UDI), μια πολιτική πλατφόρμα με την οποία, οπωσδήποτε, συμφωνώ» σημείωσε ο Αλέν Ζιπέ.