Ποιοι ψήφισαν Λεπέν στις εκλογές

Τα δημογραφικά των περιοχών που έριξαν “Λεπέν” στην κάλπη

Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε η υποψήφια για την προεδρία, Μαρίν Λεπέν, μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών που εγκατέλειψαν το σχολείο χωρίς να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο.

Σύμφωνα με ανάλυση της ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο πιο αποκαλυπτικός παράγοντας στην ψήφο υπέρ της Λεπέν, είναι ίσως το μορφωτικό επίπεδο.

Εξαίρεση στον κανόνα αυτό ήταν η εργατική συνοικία Σεν-Σεν-Ντενί, στο βόρειο Παρίσι, ένα παραδοσιακό προπύργιο της αριστεράς, όπου ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 25-34 ετών δεν έχει τελειώσει το σχολείο. Εκεί, η Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό μόνο 13,6%, μικρότερο από τα ποσοστά τόσο του Μακρόν όσο και του Μελανσόν.

Η Λεπέν συγκέντρωσε επίσης υψηλά ποσοστά στις περιφέρειες με υψηλή ανεργία ενώ δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι περιοχές όπου ζουν πολλοί αλλοδαποί, ιδίως στο Παρίσι και τα προάστιά του, δεν ανταποκρίθηκαν στα μηνύματά της. Και μολονότι τα πήγε κατά σε ορισμένες αγροτικές περιφέρειες, δεν ήταν άσχημα τα ποσοστά της και στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις άφηναν να εννοηθεί ότι το Εθνικό Μέτωπο έβρισκε ανταπόκριση στους νέους κάτω των 25 ετών. Όμως τελικά δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο ηλικιακός παράγοντας ήταν καθοριστικός. Μια ανάλυση του ινστιτούτου Ipsos εξήγησε το γιατί: αν και το 21% των νέων ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν τη Λεπέν, το 30% αυτής της ηλικιακής ομάδας επέλεξε τον Μελανσόν.

Το μήνυμα της Μαρίν Λεπέν κατά του κατεστημένου και υπέρ του προστατευτισμού στην οικονομία φαίνεται τελικά πως είχε μεγαλύτερη απήχηση σε περιοχές της Γαλλίας με χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι το Εθνικό Μέτωπο τα πήγε καλά στους νέους ψηφοφόρους. Τουναντίον, πολλοί από αυτούς στήριξαν τον υποψήφιο της αριστεράς Ζακ-Λικ Μελανσόν. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Λεπέν συγκέντρωσε μεγαλύτερα ποσοστά στις αγροτικές κοινότητες παρά στα αστικά κέντρα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

Ενόψει του δεύτερου γύρου, στις 7 Μαΐου, αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το πρακτορείο αφού ανέλυσε τις επιδόσεις της Λεπέν στις γαλλικές περιφέρειες και τις αντιπαρέβαλε με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους κυριότερους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το "μήνυμα" της Λεπέν πέρασε ιδιαίτερα στις φτωχότερες περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό διακοπής της σχολικής φοίτησης. Με βάση τους υπολογισμούς του Reuters, η Λεπέν κέρδιζε δύο επιπλέον εκατοστιαίες μονάδες για κάθε 1.000 ευρώ μείωσης του μέσου εισοδήματος. Στις περιοχές όπου το Εθνικό Μέτωπο σημείωσε υψηλά ποσοστά, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών είναι κατά 5 χρόνια μικρότερο από τον μέσο όρο των 85,2 ετών.

Μεταξύ των παραγόντων που εξετάστηκαν, ο πιο αποκαλυπτικός είναι ίσως το μορφωτικό επίπεδο.