Συνελήφθη άνδρας για την επίθεση με φορτηγό στη Στοκχόλμη

Ο συλληφθείς ταιριάζει με την εικόνα ενός υπόπτου που είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα η αστυνομία

Ένας άνδρας συνελήφθη στη Στοκχόλμη για την επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας μοιάζει με το άτομο που εμφανιζόταν σε φωτογραφία που είχε δοθεί προηγουμένως στη δημοσιότητα, για το οποίο η αστυνομία αναζητούσε πληροφορίες.

"Δημοσιεύσαμε πληροφορίες και μία φωτογραφία ενός ατόμου για το οποίο ενδιαφερόμασταν. Το άτομο που συνελήφθη μοιάζει με αυτήν την περιγραφή, που σημαίνει ότι έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτόν σχετικά με την εν εξελίξει έρευνα", ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου.

Αν και πηγές της εφημερίδας Aftonbladet ανέφεραν ότι ο συλληφθείς ομολόγησε κατά την ανάκριση και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από τη σουηδική αστυνομία, σύμφωνα με την οποία ο οδηγός του φορτηγού αναζητείται.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από τη Στοκχόλμη: Το φορτηγό περνάει με ιλιγγιώδη ταχύτητα ανάμεσα στον κόσμο

Ο άνδρας συνελήφθη στα βόρεια της Στοκχόλμης, στην πόλη Μάαρστα, 40 χλμ από την πρωτεύουσα. Ο άνδρας έχει ελαφρά τραύματα από την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Aftonbladet, ο 39χρονος άνδρας εντοπίστηκε μέσα σε κατάστημα και συμπεριφερόταν "περίεργα", ενώ η καταγωγή του είναι από το Ουζμπεκιστάν και φέρεται να έχει ανεβάσει στο Facebook κατά το παρελθόν υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο συλληφθείς φέρεται να έκανε "like" στο Facebook σε φωτογραφία με τραυματισμένους ανθρώπους μετά την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, τον Απρίλιο του 2013.

Ένας φίλος του συλληφθέντα που μίλησε στην εφημερίδα υποστήριξε πως ο άνδρας αυτός έχει τέσσερα παιδιά και εργάζεται σε κατασκευαστική εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική και η θρησκεία, και το μόνο που τον νοιάζει είναι να δουλεύει για να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του, που ζει στην πατρίδα του. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν μπορεί το πρόσωπο αυτό να είναι ο δράστης της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας από τους τραυματίες της επίθεσης υπέκυψε στα τραύματά του. 15 άνθρωποι είναι τραυματισμένοι και νοσηλεύονται. 

Ο τελευταίος απολογισμός είναι 4 νεκροί.