Το Brexit μπορεί να σταματήσει ακόμη και τώρα!

Τι αναφέρει έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μπορεί το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το Brexit να ξεκίνησε αλλά όπως προκύπτει από προσχέδιο εγγράφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, μπορεί ακόμη και αυτή τη στιγμή να σταματήσει.

Στο προσχέδιο από το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνεται επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά όχι για περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα πρέπει να μετακινηθούν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, υπενθύμισε ότι η ακύρωση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προϋπέθετε την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών μελών.

Η αντιστροφή της διαδικασίας του Brexit είναι εφικτή, αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς, ανέφερε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αν η Βρετανία αποφάσιζε να αλλάξει θέση, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη. Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να αποφασίσουν από κοινού εάν αυτό είναι εφικτό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Αυτοί είναι οι όροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit

Τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Eυρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση , Γκι Βερχόφστατ.

"Στα 60 της χρόνια, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος αποφάσισε να αποχωρήσει. Σεβόμαστε πλήρως τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, όμως πρέπει να πούμε ότι σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε: "Σήμερα είναι το σημείο εκκίνησης μιας πολύπλοκης και δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ".

"Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ρητώς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ", ανέφερε από την πλευρά του ο Γκι Βερχόφστατ.

Η πρόταση ψηφίσματος στην οποία καθορίζονται οι όροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit και την οποία προς το παρόν στηρίζουν οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Όπως τόνισε ο Γκι Βερχόφστατ, βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ και των Βρετανών. Η πρόταση ψηφίσματος τονίζει την ανάγκη της αμοιβαιότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ και των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι τα προνόμια ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά ενός κράτους που αποχωρεί από την ΕΕ. "Δεν πρέπει ποτέ να είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ από ότι εντός. Δεν είναι θέμα εκδίκησης ή τιμωρίας, αλλά θέμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος", ανέφερε ο Γκι Βερχόφστατ.

Επίσης, το ΕΚ προσβλέπει σε μια δίκαιη και εποικοδομητική διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο. "Δεν θα επιτρέψουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο πίσω από την πλάτη μας", δήλωσε ο Γκι Βερχόφστατ.

Τέλος, ο Γκι Βερχόφστατ ανέφερε ότι το ΕΚ δεν αποκλείει μια "μεταβατική περίοδο", περιορισμένου χρόνου, για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά μόνο εφόσον και όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς μία συμφωνία αποχώρησης. Η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μπορεί να ολοκληρωθεί αφού το ΗΒ έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι μεταβατικές ρ υθμίσεις δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

Παραδόθηκε στον Τουσκ η επιστολή του Brexit

Παραδόθηκε σήμερα στον Ντόναλντ Τουσκ η επιστολή της Τερέζα Μέι, η οποία περιλαμβάνει την επίσημη αίτηση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, την ενεργοποίηση δηλαδή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

"Ενεργοποιήσαμε το Άρθρο 50 με επιστολή. Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση" ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα "βαθιά ειδική εταιρική σχέση" μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Πρόκειται για μια "ιστορική στιγμή", συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει "πισωγύρισμα". Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν "συνέπειες" από την αποχώρηση.