Από το 2005 στο Ουεστμίνστερ όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο

Από την τρομοκρατική επίθεση του Ιουλίου του 2005, η βρετανική πρωτεύουσα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σειράς επιθέσεων τρομοκρατών

Ήταν 7 Ιουλίου του 2005, μόλις μια μέρα αφότου ανακοινώθηκε ότι το Λονδίνο θα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Ένα μπαράζ συντονισμένων επιθέσεων αυτοκτονίας σπέρνουν τον τρόμο και το θάνατο στην καρδιά της Βρετανίας, το Λονδίνο. Οι τρομοκράτες, που συνδέθηκαν με τον σκαιότερο – τότε- πυρήνα ισλαμιστικής τρομοκρατίας, την Αλ Κάιντα, πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους μέσα σε μέσα μεταφοράς και άλλα κεντρικά σημεία στο Λονδίνο. Το μεγαλύτερο μακελειό είχε γίνει στο λονδρέζικο μετρό, στον κομβικό σταθμό ΚινκςΚρος.

Συνολικά 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 700 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις αυτές που στιγμάτισαν την Ευρώπη.

Να θυμίσουμε ότι ήταν μόλις 4 χρόνια μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους των ΗΠΑ και την επίθεση στο σταθμό Ατότσα της Ισπανίας. Τέσσερις τρομοκράτες, όλοι Βρετανοί υπήκοοι, ήταν οι δράστες των επιθέσεων.

Ενώ σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. 

Μάιος 2013: Ένας Βρετανός στρατιώτης δολοφονήθηκε κοντά στο Royal Artillery Barracks στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Η επίθεση χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική.

Δεκέμβριος 2015: Ένας άνδρας μαχαίρωσε πολίτες, μέσα σε σταθμό του υπόγειου του Λονδίνου, ουρλιάζοντας “Αυτό είναι για τη Συρία!”.

Οκτώβριος 2016: Ένας επιβάτης των ΜΜΜ κατήγγειλε την ύπαρξη μιας ύποπτης τσάντας σε αμαξοστοιχεία του Jubilee line train. Επρόκειτο πράγματι για παγιδευμένο μηχανισμό. Εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Η βρετανική κυβέρνηση το χαρακτήρισε ως “το πλέον σοβαρό περιστατικό στο μετρό” μετά το 2005.

6 Μαρτίου 2017: Ένας αξιωματούχος της Ειδικής Ομάδας Πρόληψης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου ενημέρωσε το BBC ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει 13 τρομοκρατικές απόπειρες από το 2013.

“Τώρα ανησυχούμε για τα πάντα, από επιθέσεις με μαχαίρια ή με χρήση οχημάτων, μέχρι επιθέσεις με πυροβόλα όπλα και σύνθετα συστήματα” ήταν τα προφητικά (;) του λόγια...