Γιούνκερ: Η Τουρκία όλο μιλάει για Ναζί – Σόιμπλε: Είναι για να κλαίμε

Αναδιάταξη της ΕΕ άμεσα προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν και παραδέχτηκε ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει

Η Τουρκία απομακρύνθηκε από την ΕΕ μετά τη στάση που κράτησε στην πρόσφατη κρίση με την Ολλανδία, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. “Δεν έχει προσχωρήσει η ΕΕ στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ” είπε ο Γιούνκερ τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη σύγκριση μεταξύ των Ναζί και των σημερινών κυβερνήσεων.

“Έχω σκανδαλισθεί με τα όσα ειπώθηκαν από την Τουρκία για την Ολλανδία και τη Γερμανία”, πρόσθεσε, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η οικογένειά του από τους Ναζί όταν κατέλαβαν τον Λουξεμβούργο. “Είναι απαράδεκτο να συγκρίνεται εκείνη η εποχή με τη σημερινή. Όποιος το επιχειρεί, απομακρύνει εαυτόν από την ΕΕ. Δεν έχει προσχωρήσει η ΕΕ στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ” υπογράμμισε.

Πάντως και η πρόσφατη κρίση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών ανέδειξε – όπως και κάθε περιφερειακό πρόβλημα βλ. Ελληνική κρίση κλπ- για ακόμη μια φορά τα τεράστια δομικά προβλήματα της ΕΕ. Έτσι ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για άμεση αναδόμηση της ΕΕ: “θέλω να είμαστε έτοιμοι για τον Απρίλιο, ώστε να υιοθετήσουμε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία ενός κοινωνικού πυλώνα. Η κοινωνική Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να περιμένει, θα πρέπει να την ανοικοδομήσουμε τώρα και όχι το 2025” είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό, τι αφορά στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε με ικανοποίηση το ότι “μειώνεται η ανεργία, αυξάνει η ανάπτυξη και η απασχόληση χάρις σε μια αξιοσημείωτη δημιουργία θέσεων εργασίας”. “Παρ΄ όλα αυτά δεν θα πρέπει να γελιόμαστε... Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την οικονομική κρίση. Η κοινωνική κρίση συνεχίζεται και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε όλη την απαραίτητη προσοχή στα ερωτήματα που περιστρέφονται γύρω από τα κοινωνικό-οικονομικά θέματα”, υποστήριξε.

Σόιμπλε: Η κατάσταση στην Τουρκία είναι για να κλαίει κανείς

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία οφείλει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις που της δίνουν τη δυνατότητα να συζητήσει για να λάβει οικονομική βοήθεια, αλλά πρόσθεσε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αξιοθρήνητη.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γερμανία θα επιμείνει στην αρχική της προσφορά να εξετάσει το τουρκικό αίτημα για οικονομική βοήθεια, ο Σόιμπλε απάντησε: “Η απάντηση είναι ναι. Αλλά φυσικά η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει ή να ξαναδημιουργήσει τις (αναγκαίες) προϋποθέσεις, αφού αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι για να κλαίει κανείς”.

Γερμανία: Προσοχή να μη σπρώξουμε την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, παρά την κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά από την άλλη οι Σύμμαχοι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τους αντιπάλους της τουρκικής εξουσίας, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

“Η Τουρκία δεν μας διευκολύνει την εργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”, παραδέχθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η Άγκυρα διαμαρτύρεται έντονα εδώ και δύο εβδομάδες για την απαγόρευση που επιβλήθηκε σε πολλούς υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη υπέρ του Ερντογάν.

“Όμως κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι μια Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ θα μας άκουγε καλύτερα, ή μήπως θα ήταν πιο εύκολη η ζωή, αν η Τουρκία παρέμενε στο ΝΑΤΟ”, προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.