Πούτιν σε Σαρκοζί με παγερό χαμόγελο: Εσένα θα σε τσακίσω!

Ένα ντοκιμαντέρ για το Βλαντιμίρ Πούτιν, με τίτλο «Le mystère Poutine» (Το Μυστήριο Πούτιν)  προβλήθηκε στη γαλλική τηλεόραση, στο κανάλι France 2. Μέχρι εδώ τίποτε το ιδιαίτερο, έως και αδιάφορο ίσως για τους περισσότερους Γάλλους.

Όμως στο ντοκιμαντέρ αυτό ήλθαν στο φως αποκαλύψεις από τις συνομιλίες εκείνες μεταξύ ηγετών που γίνονται (;) με κλειστά μικρόφωνα. ‘Η που κάποιο μικρόφωνο μένει ανοικτό και γίνεται σάλος… Δημοσιογράφοι που κάλυψαν μια συνάντηση που είχε το 2007 ο Πούτιν με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αποκάλυψαν τα όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο Γάλλο ομόλογό του πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο Σαρκοζί είχε πολλές φορές ασκήσει βαρύτατη κριτική στον Πούτιν δημόσια. Και το 2007 επισκέφτηκε για πρώτη φορά επισήμως τη Ρωσία.

Στη συνάντηση των δυο, ο Σαρκοζί, με «υπεροπτικό ύφος» θέλησε να βάλει στη θέση του τον Πούτιν και του μιλούσε με τόνο «διδακτικό» για θέματα όπως η Τσετσενία, η δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, τα δικαιώματα των γκέι κλπ

Ο Πούτιν (σύμφωνα με τους Γάλλους δημοσιογράφους) άφηνε το Σαρκοζί να λέει και να λέει. Χαμογελούσε με το γνωστό Pokerface χαμόγελο του. Μόλις ο Σαρκοζί τελείωσε ο Πούτιν του λέει «αυτό ήταν; Τελείωσες;». Όταν ο Σαρκοζί είπε «ναι», ο Πούτιν συνέχισε «έχεις μια χώρα τόση δα, έχω μια χώρα τόσο μεγάλη… Θα σε τσακίσω κι εσένα και τη χώρα σου». Η συνέχεια (μικρή αλλά αρκετή) ήταν στον ίδιο τόνο.

Όταν τελείωσαν, πήγαν για τη συνέντευξη Τύπου. Ο Σαρκοζί εμφανίστηκε σοκαρισμένος, παντελώς αμήχανος , με τη γλώσσα του «δεμένη». Τόνισε σε όλους ότι συζήτησε «χωρίς καμία επιθετικότητα» με τον Πούτιν «όλα τα θέματα».

Οι εκπρόσωποι του Τύπου που κάλυπταν τη συνέντευξη πίστεψαν ότι η παγωμάρα του Σαρκοζί οφειλόταν στις βότκες που τον είχε κεράσει ο Πούτιν. Τους διέφυγε όμως μια πολύ μικρή λεπτομέρεια: ο Σαρκοζί δεν πίνει ποτέ…