ETIAS… όπως λέμε Τειρεσίας επικίνδυνων ταξιδιωτών προς την ΕΕ

Η Κομισιόν ετοιμάζει ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού για πολίτες τρίτων χωρών προκειμένου να μην περνούν οι δυνάμει επικίνδυνοι

Ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού, με την ονομασία ETIAS, έχει στα σκαριά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να μην μπαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν όσοι πολίτες τρίτων χωρών έχουν απαλλαγή βίζας. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αυστηροποίησης των κανόνων ασφαλείας στην ΕΕ, μετά τα πολλαπλά πλήγματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας που δέχτηκαν ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες.

Το σύστημα θα λειτουργεί κάπως όπως το σύστημα Τειρεσίας για τα οικονομικά αφού θα μπαίνουν στη λίστα και θα... κόβονται στην είσοδο όσοι θεωρούνται δυνάμει επικίνδυνοι για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, δήλωσε ότι «το ETIAS θα καλύψει ένα κενό πληροφόρησης, διασταυρώνοντας τα στοιχεία των αιτούντων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης με όλα τα άλλα συστήματα. Ταυτόχρονα, το μελλοντικό ETIAS θα είναι εύκολο, γρήγορο, φθηνό και αποτελεσματικό».

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «η Ευρώπη είναι και παραμένει μία ανοιχτή ήπειρος».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο στην ΕΕ εισέρχονται πάνω από 30 εκατ. ταξιδιώτες που δεν έχουν την υποχρέωση θεωρήσεων βίζας.

Το νέο κόστος του... εισιτηρίου στην ΕΕ, με την εφαρμογή του ETIAS, θα ανέρχεται σε πέντε ευρώ (και όχι 13 όπως είχε αρχικά αναφερθεί) και θα ισχύει για πέντε χρόνια, ενώ θα είναι δωρεάν για τους ταξιδιώτες κάτω των 18 ετών.

Για την εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών, το κόστος για την ΕΕ ανέρχεται σε 212 εκατ. ευρώ και το μέσο ετήσιο λειτουργικό κόστος 85 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, δε, ότι το ETIAS θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς το ετήσιο λειτουργικό κόστος του θα καλύπτεται από τα τέλη που θα εισπράττει.

Εξάλλου, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ETIAS θα διευκολύνει και δεν θα δυσκολέψει τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων από υπηκόους τρίτων χωρών και ότι ο αριθμός των αρνήσεων εισόδου θα μειωθεί σημαντικά.